Bir aracın aks malzemesi için hangi malzeme muayene yöntemleri kullanılmalı?

Bir aracın aks malzemesi için hangi malzeme muayene yöntemleri kullanmamız gerekir. Nedenleri nelerdir? Osman ARSLAN.
Sayın Osman ARSLAN,
Tahribatsız ve tahribatlı muayene yöntemleri uygulanabilir. Yapılması düşünülen bir aks ise her ikisi makul olur. Şayet kullanılmakta olan ve kullanılmasının devam edeceği düşünülen bir aks milinde ise tabiî mümkünse tahribatsız muayene metotları kullanılması tercih edilir.
Tahribatsız muayene yöntemleri çeşitli fiziksel prensiplerle, farklı şekillerde uygulanır. Seçilecek yöntem, incelenen malzemenin cinsine ve aranan hata türüne göre belirlenir. Her bir yöntemin diğerine göre üstün tarafları olup, genellikle birbirlerinin tamamlayıcısı durumundadırlar. Tahribatsız muayenede uygulanan yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
Göz ile muayene
Sıvı emdirme (Liquid penetrants) ile muayene
Girdap akımları (Eddy current methods) ile muayene
Manyetik parçacık (Magnetic particle method) ile muayene
Ultrasonik muayene (Ultrasonic methods)
Radyografik (Radiograph) ışınları ile muayene
Termik yöntemlerle (Thermal methods) muayene
Otomotiv aks testlerinde gözle kontrolün ya da muayenenin ötesindeki uygulamalarda; ultrasonik test sistemleri ile çatlak, boşluk, porozite gibi araştırması yapılabilir. Ultrasonik dalgalar ile yapılan tahribatsız muayene yönteminde incelenmek istenilen malzemedeki süreksizlikleri tespit edebilmek için muayene probu tarafından üretilen yüksek frekanstaki (0.1-20 MHz) ses üstü dalgalarının test malzemesi içerisinde yayılması ve bir süreksizliğe çarptıktan sonra tekrar proba yansıması ve böylece prob tarafından algılanması temeline dayanmaktadır.
İnternette konu ile ilgili İngilizce oldukça çok kaynak var. Ayrıca Türkçe kaynaklarda bulunmaktadır.

Abdullah Çalışır

1977 yılında Eskişehir de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Eskişehir de tamamladı. 1996 yılında Eskişehir Anadolu Teknik Lisesi Uçak Motorları bölümünden mezun oldu. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinde Otomotiv Anabilim Dalında lisans eğitimine başladı ve 2001 yılında mezun oldu. 2002-2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalında ‘Buji Ateşlemeli Motorlarda Sıkıştırma Ve Yanma Periyotlarının Analizi' konulu tez çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı. Aynı zamanda İzzet Çakan Gemi Makineleri ve Malzemeleri İmalat Ve Pazarlama Ltd. Şti'de Kalite ve İmalat Müdürlüğü, Mercedes-Benz Türk AŞ. ve Volkswagen Otomotiv Yetkili Bayilerinde 2. El Satış Müdürlüğü yaptı. Akademi Marmara Sürücü Kursu'nda Kurucu ve Müdürlük görevi, Marsan Uluslararası Taşımacılık, Otomotiv, Makine Tah. San. Ve Tic. Ltd. Şirketinde Şirket Müdürlüğü görevi yaptı. Otomotiv sektörüyle ilgili ulusal ve uluslararası sempozyumlara katılmış olup çeşitli makale çalışmaları bulunmaktadır. Bütün bu çalışmaları sırasında 20 yıldır ailesine ait olan otomotiv firmasında profesyonel olarak her marka araçta 2.El araç piyasa analizi, ekspertizliği ve alım-satım işleri yaptı. Halen ülkemizin en önemli ve değerli otomotiv distribütör markasında eğitim sorumlusu olarak görev yapmaktadır. Evli ve 1 çocuk babası olan Çalışır İngilizce bilmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir