Araçların aerodinamik tasarımında hangi kriterler dikkate alınır?

Aerodinamik, genel anlamda havanın hareketini inceleyen bilim dalıdır. Hareketsiz duran bir aracın etrafından akan hava veya hareketsiz duran hava içinde hareket eden bir aracın söz konusu olduğu durumun inceler. Araçların aerodinamik tasarımında; genel olarak performans, stabilite/denge, konfor, görülebilirlik ve soğutma gibi değişkenler göz önüne alınır. Yakıt ekonomisi, emisyonlar, maksimum hız ve hızlanma performans değişkenleridir. Doğrultusal stabilite ve yan rüzgar duyarlılığı ise stabilite açısından değerlendirilir. Konfor değişkenleri ise; havalandırma, ısıtma, klima ve rüzgar gürültüsüdür. Motor, şanzıman, frenler ve kondanserler ise soğutma açısından dikkate alınarak araçların aerodinamik formları oluşturulur.
Sözü yormadan özetleyecek olursam: Araçların aerodinamik formları; yakıt ekonomisini, aracın yol tutuşunu ve performansını doğrudan etkilemektedir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir