Araçlardaki pasif güvenlik uygulamalarının sınırlarını hakkında bilgi alabilir miyim?

Sayın Abdullah Demir, Öncelikle sizi tebrik ederim. İyi bir ekibiniz var. Ben lisede okuyorum. Sizden araçlardaki pasif güvenlik uygulamalarının sınırlarını öğrenmek istiyorum. Saygılar sunar, yayın hayatınızda başarılar dilerim.

Sayın Okurum,

Pasif güvenlik sistemleri sürücü kadar korunmasız yayaları, bisiklet ve motosiklet kullanıcılarını da dikkate alınarak tasarlanır. Pasif emniyet/güvenlik; dış emniyet ve iç emniyet olmak üzere iki başlık altında toplanabilir. Dış emniyet, kaza halinde taşıtın dışında bulunan kişilerin/nesnelerin örneğin yayaların veya bisikletlilerin görecekleri zararı hafifletmek üzere taşıtta alınan önlemleri kapsar. Bu konuda etkili olan faktörler taşıt gövdesinin deformasyon özellikleri ve dış formudur. Amaç bir taşıtın bir yaya ile çarpışması durumda ortaya çıkacak sonuçları mümkün mertebe hafifletmektir.

Peki, bu nasıl yapılmaktadır? Tabiî ki temas bölgelerinin uygun biçimde şekillendirilmesi ile yapılmaktadır.

Gelelim iç emniyet kavramına. Bir kaza halinde taşıt içinde bulunan kişileri etkileyecek ivme ve kuvvetlerin düşük tutulması gerekir. İçerideki kişilerin hayatta kalmalarına yetecek bir hacmin deforme olmadan kalması ve daha sonra kazazedelerin kurtarılmaları ve dışarı çıkarılmaları için gerekli olan bölümlerin kazadan sonra da iş görür olmaları gibi önlemleri içermektedir.

Pasif güvenlik sistemlerinden birkaç tane örnek vererek sözü nihayete erdirelim.

  • Hava yastıkları
  • Emniyet kemerleri
  • Çökme bölgeleri
  • Kafa/baş destekleme veya aktif başlık sistemi
  • Çocuk koruma sistemi
  • Aktif diz destekleme sistemi
  • Elektronik kapı kilitleme ve mandallama sistemleri
  • Kaza sonrası yangın önleme sistemi
  • Kaza sonrası acil bilgi sistemi
  • Kaza sonrası kolay çıkış sistemi
  • Kaza sonrası acil aydınlatma sistemi
  • Kaza sonrası elektrik sisteminin kesilmesi
  • Kaza sonrası yakıt kesme sistemi
  • Devrilme koruması (ROPS)

gibi…

Abdullah Çalışır

1977 yılında Eskişehir de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Eskişehir de tamamladı. 1996 yılında Eskişehir Anadolu Teknik Lisesi Uçak Motorları bölümünden mezun oldu. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinde Otomotiv Anabilim Dalında lisans eğitimine başladı ve 2001 yılında mezun oldu. 2002-2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalında ‘Buji Ateşlemeli Motorlarda Sıkıştırma Ve Yanma Periyotlarının Analizi' konulu tez çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı. Aynı zamanda İzzet Çakan Gemi Makineleri ve Malzemeleri İmalat Ve Pazarlama Ltd. Şti'de Kalite ve İmalat Müdürlüğü, Mercedes-Benz Türk AŞ. ve Volkswagen Otomotiv Yetkili Bayilerinde 2. El Satış Müdürlüğü yaptı. Akademi Marmara Sürücü Kursu'nda Kurucu ve Müdürlük görevi, Marsan Uluslararası Taşımacılık, Otomotiv, Makine Tah. San. Ve Tic. Ltd. Şirketinde Şirket Müdürlüğü görevi yaptı. Otomotiv sektörüyle ilgili ulusal ve uluslararası sempozyumlara katılmış olup çeşitli makale çalışmaları bulunmaktadır. Bütün bu çalışmaları sırasında 20 yıldır ailesine ait olan otomotiv firmasında profesyonel olarak her marka araçta 2.El araç piyasa analizi, ekspertizliği ve alım-satım işleri yaptı. Halen ülkemizin en önemli ve değerli otomotiv distribütör markasında eğitim sorumlusu olarak görev yapmaktadır. Evli ve 1 çocuk babası olan Çalışır İngilizce bilmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir