Aracın sürüş yüksekliğinin (ride height) arttırılmasını tavsiye eder misiniz?

Öncelikle sizlere teşekkür ederim. Birçok haberinizi ve yorumunuzu takip etmekteyim. Benim sorum şu; benim sıradan bir aile aracım var. Aracımı kullandığım yerde yol şartları çok kötü. Bu nedenle çoğu zaman aracın altını vurmaktayım. Altında muhafazası mevcut. Ancak kulaktan duyduğum kadarıyla bu hareketli süspansiyon veya amortisörler varmış, yani aracı istediğim zaman yükseltip istediğim zaman alçaltabiliyormuşum. Böyle bir şey var mı? Varsa Ankara’da yaptırabilmeğim bir yer var mı? Ne kadar sağlıklı olur, bunları aracın kendi servisinde yaparlar mı? Şimdiden çok teşekkürler…

Sayın Turgay Bey,

Aracınızın marka ve modelini belirtmemişsiniz… Bundan dolayı aracınıza özgün bilgi vermem güçleşiyor. Ancak genel yorumlamalarla sorunuza yanıt vermeye çalışalım. Yükseklik ayarlı süspansiyon sistemleri uygulaması genel olarak yapılabilir. Eğer aracınızın model yılında böyle bir özellik opsiyonel olarak sunuluyorsa yetkili serviste yaptırma olasılığınız daha yüksek. Ancak bu tür uygulamaların sonradan yaptırılmasının birçok sakıncası vardır. Ondan dolayı bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir. Yinede konu hakkında bir iki bilgiyi sizinle paylaşalım…

Aracın yüksekliğinin arttırılmasıyla aracın engebeli/tümsekli yollarda altının yere vurmasının kısmen önüne geçilmiş olur. Ayrıca bu tür uygulamalarda daha yumuşak yaylar da kullanılabilir.

Aracın sürüş yüksekliğinin (ride height) arttırılması ağırlık transferini arttırır, azaltılması ise ağırlık transferini azaltır. Aracın sürüş yüksekliğin arttırılmasında yay oranı (spring rate) dikkate alınmalı. Çünkü ağırlık transferlerinde yayların sertliği/yumuşaklığı vs. belirleyici rol oynamaktadır. Bu uygulama ile aracın hem frenlemelerde ağılık transferi artmış hem de hızlanma ve viraj dinamiği değişmiş olur.

Aracınızı bozuk zeminli yollarda kullanıyorsanız ön kestirimli sürüş yapmalısınız. Ayrıca yerden açıklığı daha yüksek olana uygun bir aracı da tercih edebilirsiniz.

Abdullah Çalışır

1977 yılında Eskişehir de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Eskişehir de tamamladı. 1996 yılında Eskişehir Anadolu Teknik Lisesi Uçak Motorları bölümünden mezun oldu. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinde Otomotiv Anabilim Dalında lisans eğitimine başladı ve 2001 yılında mezun oldu. 2002-2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalında ‘Buji Ateşlemeli Motorlarda Sıkıştırma Ve Yanma Periyotlarının Analizi' konulu tez çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı. Aynı zamanda İzzet Çakan Gemi Makineleri ve Malzemeleri İmalat Ve Pazarlama Ltd. Şti'de Kalite ve İmalat Müdürlüğü, Mercedes-Benz Türk AŞ. ve Volkswagen Otomotiv Yetkili Bayilerinde 2. El Satış Müdürlüğü yaptı. Akademi Marmara Sürücü Kursu'nda Kurucu ve Müdürlük görevi, Marsan Uluslararası Taşımacılık, Otomotiv, Makine Tah. San. Ve Tic. Ltd. Şirketinde Şirket Müdürlüğü görevi yaptı. Otomotiv sektörüyle ilgili ulusal ve uluslararası sempozyumlara katılmış olup çeşitli makale çalışmaları bulunmaktadır. Bütün bu çalışmaları sırasında 20 yıldır ailesine ait olan otomotiv firmasında profesyonel olarak her marka araçta 2.El araç piyasa analizi, ekspertizliği ve alım-satım işleri yaptı. Halen ülkemizin en önemli ve değerli otomotiv distribütör markasında eğitim sorumlusu olarak görev yapmaktadır. Evli ve 1 çocuk babası olan Çalışır İngilizce bilmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir