Aracın Ekonomik Kullanımı ve Emisyonların Azaltılması

Otomobilin bakımı: Otomobilin genel durumu; yakıt tüketimi, sürüş konforu ve otomobilin kullanım ömrü üzerinde önemli bir etkendir. Bu sebeple, aracınızın periyodik bakım programında belirtilen bakım işlemlerinin (bujiler, hava filtresi vs.) zamanında yapılması gereklidir.
Motorun ısıtılması: Tam gaz verme veya rölantide ısıtma; motorun aşınmasını, yakıt tüketimini, egzoz gazı emisyonunu, egzoz gazındaki zararlı madde miktarını ve gürültü seviyesini arttırır. Motoru çalıştırdıktan sonra derhal yola çıkın. Motoru orta devirlerde olacak şekilde sürerek çalışma sıcaklığına erişmesini sağlayın.
Motorun rölantide çalışması: Motor rölantide çalıştığı zaman da yakıt tüketir. Bir dakikadan fazla bekleyişlerde, motorun stop edilmesine değer. Motorun beş dakika süreyle rölantide çalışması, yaklaşık bir kilometrelik sürüşteki yakıt değerine eşittir.
Sabit bir hızla sürün: Telaşlı sürüş tarzı yakıt tüketimini, egzoz gazı emisyonunu, egzoz gazındaki zararlı madde miktarını ve gürültü seviyesini önemli ölçüde arttırır. Aracınızda gereksiz hızlanma ve frenleme işlemleri yapmaktan kaçınarak önünüzdeki sürüş şartlarını önceden kestirerek sabit bir hızla sürün. Yolculuğunuzu iyi bir şekilde planlayarak sık sık kalkış ve duruşlardan, örneğin trafik ışıklarında, kısa mesafeli ve konvoylu trafikte sürüşten kaçının. İyi bir trafik akışına sahip olan yolları seçin.
Yakıt kesme: Örneğin uzun rampa inerken veya fren yaparken yakıt enjeksiyonu otomatik olarak kesilir. Bu durumda yakıt kesme özelliğinin yakıt tasarrufu sağlamasında etkili olabilmesi için gaz vermeyin veya debriyaja basmayın.
Doğru vites seçimi: Motorun yüksek devirlerindeki sürüşler aşınmayı ve yakıt tüketimini arttırır. Motorun uğuldamasına sebebiyet vermeyin. Motor devir saati dikkate alınarak sürüş, yakıt tasarrufu sağlamanıza yol açar. Mümkünse aracınızı her viteste düşük devir sayısı ile ve sabit hızla sürün. Mümkün olduğu sürece en büyük viteste sürün, mümkün olduğu kadar erken bir üst vitese geçin ve motor düzensiz çalışmadığı sürece vites küçültmeyin.
Yüksek hız: Hız ne kadar yüksek olursa yakıt tüketimi ve gürültü seviyesi de o kadar artar. Tam gaz sürüşte çok daha fazla yakıt tüketir, daha fazla gürültü yaratır ve egzoz gazı emisyonunu arttırırsınız. Gaz pedalından ayağın hafifçe çekilmesi dahi, büyük bir hız kaybı olmaksızın belirgin bir yakıt tasarrufu sağlar. Aracınızın azami hızının yaklaşık ¾ oranında kullanmanız, kayda değer bir zaman kaybı olmadan oldukça yüksek düzeyde yakıt tasarrufu sağlamanıza yol açar.
Lastikler: Lastiklerin en azından ayda bir kontrol edilmesi gereklidir. Eğer lastik basınçları çok düşük ise, lastiğin dönme hareketine karşı direnci daha fazla olacağından dolayı yakıt tüketimi artar. Bu durumda; lastiğin aşınması artar, yol tutuşunda azalma olabilir ve otomobilin güvenliği de olumsuz yönde etkilenir.
Fazla yük: Bagajda aşırı yük ile seyahat etmeyiniz. Otomobilin ağırlığı (özellikle şehir içinde seyahat ederken) ve aksesuarları, yakıt tüketimi ve aracın stabilitesi/dengesi üzerinde oldukça etkilidir.
Portbagaj/kayak taşıyıcısı: Eğer kullanmayacaksanız, portbagajı ve kayak taşıyıcısını sökünüz. Bu aksesuarlar otomobilin aerodinamik özelliğini bozar ve yakıt tüketimini artırır. Büyük boyutlu yükleri taşırken, mümkünse römork kullanınız.
Elektrikli cihazlar: Elektrikli cihazları sadece gerekli olduğunda kullanınız. Arka cam rezistansı, ilave lambalar, ön cam silecekleri, kalorifer fanı çok fazla enerji çektiğinden dolayı yakıt tüketimini şehir içinde yaklaşık % 15-25 civarında artırır.
Klima: Klima; yakıt tüketiminin artmasına sebep olarak, motoru da büyük ölçüde etkiler. Otomobilin dışındaki hava sıcaklığı uygun ise, havalandırma sistemini kullanınız.

Spoilerler: Otomobil üzerinde kullanılması uygun olmayan aerodinamik aksesuarlar, otomobilin aerodinamik özelliğinin bozulmasına ve yakıt tüketiminin artmasına sebep olur.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir