Araç muayenesi hakkında merak ettiğiniz her şey

Araç muayenesi, trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz araçların teknik yeterliliklerinin muayene edilerek tespit edilmesidir. Aracımızı neden muayene ettirmeliyiz? Araç muayenesinin faydaları nelerdir? Muayenesi düzenli olan bir aracın kullanım ömrü artacağından sağlıklı muayene, bütçeniz için de artı bir değer oluşturur. Araç Muayene Periyotları
Hususi (binek) otomobiller ve her türlü römorkları: Hususi (binek) otomobiller ile bunların her türlü römorkları, ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir, Lastik tekerlekli traktörler (LTT) ve her türlü römorkları: Lastik tekerlekli traktörler ile bunların her türlü römorkları, ilk üç yaş sonunda ve devamında üç yılda bir, Diğer motorlu araçlar ve her türlü römorkları: Diğer bütün motorlu araçlar ile bunların her türlü römorkları, ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir periyodik muayeneye tabi tutulur. (Taksi, kamyon, otobüs vb. ticari araçlar bu gruba dâhildir.) Karayoluna çıkmış olan araçların, teknik şartlara uyup uymadığı trafik zabıtasınca kontrol edilerek uygunsuzluk tespit edilenler, her an muayene istasyonlarına sevk edilip muayeneleri yaptırılabilir. Araç muayenesine aracı ruhsatta yazan sahibinin getirmesi zorunluluğu bulunmamaktadır. Araç sahibinin dışındaki kişiler de aracı muayeneye getirebilirler. Ancak, aracı muayeneye getirerek araç muayene uzmanlarına teslim eden kişi,  muayene sonrasında aracı teslim alabilir. Tüm araçlar için; Fenni Muayene İzin Belgesi*: Vergi dairesi veya bürolarından alınan ve aracın vergi borcu, trafik cezası ve OGS geçiş borcu olmadığını belirten belgedir. (Araç satışı ve devri için alınan “İlişik Kesme  Belgesi”ile işlem yaptıramadığınızı belirtmek isteriz.) * Bu belgelerin eksikliğinin araç muayenesine başlamanız için engel teşkil ettiğini önemle hatırlatmak isteriz. LPG veya CNG takılı araçlar  için:
Gaz Sızdırmazlık Raporu:  LPG veya CNG takılı araçlar için muayeneye gelmeden önce alınması gereken rapordur. LPG/CNG Ruhsatı, “Gaz Sızdırmalık Raporu” yerine kullanılamaz. Yetkili mühendis tarafından çizilen onaylı tadilat projesi ve hesapları Üzerinde fabrika çıkışından sonra veya hizmet süresinde, aracı kullanan veya kullanacak olan tarafından yapılan aracın niteliğini değiştirilebilecek, üst yapı ve benzeri işlemler tadilat olarak tanımlanır. Araç muayenesinin sağlıklı gerçekleştirilebilmesi için muayeneye gelmeden önce aracın dış, alt ve motor havuzu temizliğini ve tehlikeli madde taşıyan araçların boş olmasını sağlamanızı önemle rica ederiz. Her türlü öneri ve şikâyetlerinizi 0 (212) 444 80 08 numaralı TÜVTURK Çağrı Merkezi’ne telefon aracılığıyla veya info@tuvturk.com.tr adresine e-posta yolu ile iletebilirsiniz. Araç üzerinde yapılan değişiklikler ile projenin birbirine uyumlu olduğunun onaylandığı belgedir. Biz kriterleri belirlemiyoruz, Ulaştırma bakanlığın aşağıdaki uygulamalara göre belirlediği kriterleri denetleyip tespit ediyoruz. Bunların hepsi taşıt ve trafik güvenliğine yönelik uygulamaları içermekte olup, sadece Avrupa’da değil, insan hayatına değer verilen tüm gelişmiş ülkelerde farklı versiyonlarla uygulanmaktadır. Muayene öncesinde aracın vergi borcunun olup olmadığının belirlendiği belgedir. Tadilatın ruhsata (Tescil ve Trafik Belgesi) işletilmesi;
Araçlarda yapılan tadilatların ruhsata (Tescil ve Trafik Belgesi) kaydının yapılabilmesi için aracın tadilat (tespit) sonrası muayenesinin yapılması zorunludur.
Tadilat Onayı belgesinde izlenecek yol, Araç İmal Tadil Montaj Yönetmeliği’nde belirtilmiştir. Tüm araçlar için: Araç sınıfına göre ek diğer zorunlu ekipmanlar: Araç muayenesinin sağlıklı gerçekleştirilebilmesi için muayeneye gelmeden önce aracın dış, alt ve motor havuzu temizliğini ve tehlikeli madde taşıyan araçların boş olmasını sağlamanızı önemle rica ederiz. Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik hükümlerince araçlarda aşağıda belirtilen aksam, sistem veya parçaların zorunlu olarak kontrolü yapılır. 1. Fren sistemi
2. Direksiyon ve Direksiyon Simidi
3. Görüş Özellikleri
4. Lambalar, Yansıtıcılar ve Elektrik Teçhizatı
5. Dingiller, tekerlekler, lastikler, süspansiyon
6. Şasi ve şasi bağlantıları
7. Zorunlu Ekipmanlar
8. Gürültü Kirliliği ve seviyesinin kontrolü
9. Yolcu taşıyan araçlar için ilave kontrollerMuayene öncesinde aşağıdaki durumların tespit edilmesi halinde, muayene hizmeti verilmez:

  • Araç Muayenesi için Zorunlu Belgelerin eksik olması
  • Araçta tehlikeli düzeyde Yakıt Kaçağı veya Gaz Kaçağının tespit edilmesi
  • Araçların izin verilen azami yükseklik sınırını aşması
  • Muayene öncesi araçların park alanında arızalanarak çalışmaması

Kusursuz: Muayene edilen araçta herhangi bir eksikliğin bulunmaması halidir.

  • Aracın ön plakasına muayenenin geçerlilik süresini belirleyen etiket yapıştırılır.
  • Trafik Belgesi onaylanır, hologram yapıştırılır ve bir sonraki muayene tarihi yazılır.
  • Yetkili kişi tarafından onaylanmış detaylı bir muayene raporu verilir.
  • Muayene raporu, yapılacak bir sonraki muayeneye kadar saklanır.
  • Bir sonraki muayeneye raporla gelinmesi gerekmektedir.

Ağır Kusur: Aracın muayenesi sonucunda tamirine ihtiyaç duyulacak derecede eksiklikler tespit edilmesi halidir.

  • Aracın muayene raporuna geçici kusurlu araç etiketi yapıştırılır.
  • Muayene raporu onaylanmaz ve bu araçlar için muayene tekrarı, bir ay içinde aynı muayene istasyonunda  ücretsiz yaptırılabilir.
  • Muayene tekrarı yapılmış olan veya bir aylık süre içinde muayene tekrarına gelmeyen araçlardan muayene ücreti tam olarak alınır.
  • Bir sonraki muayeneye raporla gelinmesi gerekmektedir.
  • Eksiklikler giderilmediği sürece muayene tamamlanmış sayılmaz.

Emniyetsiz: Aracın can ve mal emniyeti ile trafik güvenliği açısından tehlikeli olacak derecede kusurlarının ve eksikliklerinin tespiti halidir.

  • Aracın durumu en yakın trafik zabıtasına bildirilir.
  • Aracın “Emniyetsiz” olduğuna dair rapor verilir.
  • Muayene raporu onaylanmaz ve bu araçlar için muayene tekrarı, bir ay içinde aynı muayene istasyonunda ücretsiz yaptırılabilir.
  • Muayene tekrarı yapılmış olan veya bir aylık süre içinde muayene tekrarına gelmeyen araçlardan muayene ücreti tam olarak alınır.
  • Bir sonraki muayeneye raporla gelinmesi gerekmektedir.
  • Eksiklikler giderilmediği sürece muayene tamamlanmış sayılmaz.

Trafikte seyreden araçların egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinin zararlı etkilerinden çevreyi korumak amacıyla, egzoz gazı kirleticilerinin azaltılmasını sağlamak için yapılan ölçümlerdir.Egzoz emisyon testi hizmeti, Araç Muayene İstasyonu açılmasından sonra gerekli prosedürlerin tamamlanmasını takiben verilmeye başlanacaktır. Bu nedenle bu hizmetler yeni faaliyete geçen istasyonlarda ilk günlerde verilemeyecektir.Hususi (Binek) Otomobiller: İlk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir,Diğer Motorlu Araçlar: İlk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir,İki veya Üç Tekerlekli Araçlar: Egzoz Emisyon Ölçümü uygulanmaz.

  • Ocak 1980 tarihinden önce tescil edilmiş DİZEL motorlu araçlardan Egzoz Emisyon Ölçümü istenmez
  • Trafikte seyreden tüm motorlu araçlar 10 yaşından sonra her yıl Egzoz Emisyon Muayenesi yaptırmak zorundadır
  • Aracın trafiğe çıkışından sonraki muafiyet süresinin bitim tarihinden itibaren bir ay içerisinde egzoz emisyon ölçümü yaptırılması zorunludur. Takip eden emisyon ölçümlerinde aracın trafiğe çıkış tarihi esas alınarak uygulanır

Egzoz emisyon ölçümünü ilk defa yapacak araçlar için sadece ruhsatla gelinmesi yeterlidir. Araç sahibi bir ay içerisinde aynı istasyonda yapılacak ölçüm tekrarı için herhangi bir ücret ödemez.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir