Amortisörlerin dinamiği

Son yıllarda taşıt dinamiğinde aktif ve yarı aktif kontrolü ilgi odağı haline geldi ve günümüzde basit “sönümleyici kontrol sistemleri” bilhassa yolcu otobüslerinin seri konstrüktiv yapısında kullanılmaya başlandı. Bu kontrol sistemlerin analiz, dizayn ve teknolojideki hızlı gelişimi, taşıtların süspansiyon sisteminde lastik ve amortisör gibi bileşenler dinamiğinin tam ve doğru bir tasvirini gerekli kılmıştır.
Günümüz otomobillerinde süspansiyon sisteminde tekerlek asılış donanımında kullanılmakta olan amortisörler bütün mekanik sistemlerde olduğu gibi non–lineer karakterdedir [6,7]. Taşıt dinamiği analizinde kullanılmakta olan modeller; özellikle sürüş konforu bakımından ayrıklaştırılmış non–lineer elementli olup esas itibariyle lineerdir. Bu ayrıklaştırılmış elementler ancak sistemin ayrıntılı dinamik davranışı ile çok yakından ilgili olması durumunda eşdeğer lineerleştirme tekniği göz önüne alınır. Şayet sistemin non–lineer denklemleri biliniyorsa, amortisör ve lastik bileşenleri analitik olarak parametreleri elde edilebilen lineer elemanlar yerine kullanılabilmekte, bununla birlikte taşıtın seyir koşullarında dinamik davranışı bir deneysel veriyi gerektirir. Eşdeğer lineer sisteme ait parametrelerin değişiminin izlenmesinde, maksada uygun basit bir sistemin bazı hallerde iyi bir sonuç verebilmesi, katsayıları belirli orijinal non–lineer sisteme ait diferansiyel denklem ile doğrudan ilişkilidir. Lineer modellerin parametreleri şüphesiz deneylerde kullanılacak değişik test sinyallerine bağlı olarak eşdeğer lineerleştirme yardımıyla tayin edilir. Böylece eşdeğer harmonik ve amaca uygun biçimde yapılmış tahmini lineerleştirme tekniği ile tipik bir amortisör için deneysel veriler kullanarak gerçekleştirilmiş lineerleştirmeye dayalı deneysel verilerle söz konusu amortisör için uygun bir matematik model oluşturulur. 
Kaynak: Dr. Hayrettin Yüksel’in “Non–Lineer Amortisörlerin Dinamiği” [Balıkesir Üniversitesi Fen Bil. Enst. Dergisi (2006).8.2] makalesinden derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir