ACEA-B3 yağı yüksek performanslı bir yağ mıdır?

Avrupa Otomotiv Üreticileri Birliği (Association des Constructeurs Européens d’Automotive – ACEA), motor yağlarını performansa/kaliteye göre sınıflandırmaktadır. Bu sınıflandırmada; her kategoriye harf ve rakam verilmiştir. Sınıflandırma bir harfi takip eden bir rakam ile yapılır (B3 gibi). ACEA standardı iki kategoriye ayrılır. Birinci kategori yağın hangi motorda kullanılabileceğini açıklar. Benzinli motorlar için “A”, dizel otomobil motorları için “B” ve dizel kamyon motorları için “E” verilir. Yağın performans seviyesini ise takip eden rakam belirler. Temel düzey için 1, genel amaç için (ortalama seviye) 2, yüksek performans için 3. Örneğin; B3 dizel motorlar için yüksek performanslı bir yağı, B1 dizel motorlar için ekonomi amaçlı bir yağı tanımlar.
Özetlemek gerekirse dizel motorlu binek otomobilleri için “B” harfi kullanılır ve ACEA-B3 yağı yüksek performanslı bir yağı ifade eder. Abdullah DEMİR/04.07.09
 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir