AB ülkeleri içerisinde taşıma sektöründen kaynaklanan emisyonlar

Yıllardır gerek ülkemizde gerekse dünyanın diğer ülkelerinde yeni ve alternatif enerji kaynakları ile mevcut enerji kaynaklarından maksimum istifade yolları araştırılmaktadır. Çünkü yakın bir gelecekte dünyamız ciddi bir petrole dayalı enerji sıkıntısı içine düşecek, ihtiyaçlarımıza cevap veremez hale gelecektir. Dünyanın karşı karşıya kaldığı bir diğer sorun ise kirletici gazların oluşturduğu küresel ısınma tehdididir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre 2005 yılında AB ülkeleri içerisinde kirletici gazların %27’si taşıma sektöründen kaynaklanmaktadır. Taşıma sektöründe kirletici emisyonların %0,6’sı demiryolu taşımacılığı, %2,7’si deniz taşımacılığı, %10,2’si havayolu taşımacılığı ve %32,7’si de karayolu taşımacılığından kaynaklanmaktadır.

Kaynak: C. Öner ve B. Tanyeri’nin “LPG Kullanılan Buji ile Ateşlemeli Bir Motorda Yakıt Tasarruf Cihazının Egzoz Emisyonları Üzerindeki Etkisi” (6th International Advanced Technologies Symposium, IATS’11), 16-18 May 2011, Elazığ, Turkey) konulu makalesinden derlenmiştir.

demiryolu taşımacılı, deniz taşımacılığı, havayolu taşımacılığı, karayolu taşımacılığından

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir