Geçmişten Günümüze “Paris Motor Show”

Paris Otomotiv Fuarı ilk olarak 1889 yılında, otomobillerin atsız araba olarak adlandırıldığı yıllarda ziyaretçilerine kapılarını açtı. 1895 yılında kurulan Automobile de France’ın amacı motorculuğu bir spor ve kültür olarak tüm dünyaya tanıtmaktı. Şu anda da fuarlar bu amaç doğrultusunda önemli bir görevi yerine getirmektedir.
Paris Motor Show’un adını duyurduğu yıl olarak 1901 yılı söylenebilir. 1901 yılında tam 220 katılımcıyla çok daha geniş kitlelere hitap etti. Aynı zamanda 1901 yılında yapılan etkinlikler otomotiv fuarcılığı kavramını ön plana çıkardı. Üreticiler ve organizatörler arasında ki anlaşmazlıklar ve sonrasında 1. Dünya Savaşının da etkisiyle Otomotiv Fuarları Dünya genelinde başarılı organizasyonlar yapamadı. Paris Motor Show’da bu dönemden kuşkusuz olumsuz etkilendi.
1930’lu yıllarda Fransa Ekonomik krizden olumsuz etkilendi. Sonuç olarak 1930 yılında katılımcı sayısı 1329 iken bu rakam 1938 yılında 526’ya düştü. Fuar beklenen ilgiyi görmedi. Katılımcıların da büyük çoğunluğu yabancı üreticiler oldu. Mantıklı gerekçeler öne sürülerek 1939-1945 yılları arasında fuar düzenlenmedi.
Uzun bir aradan sonra ilk olarak 1946 yılında düzenlenmeye devam eden şov büyük ilgi gördü. Sıradışı şovlar düzenleyen otomotiv firmaları araçlarını fuarda satmama kararı aldılar. O yıllarda otomotiv sahibi olmayan birçok Fransız fuara akın etti. Fuar 10 günde 8000 ziyaretçiye ulaştı. 1946 yılı için bu rakam rekor olarak adlandırılıyordu. 1946’da yapılan bu fuarın bir başka özelliğide 1923’den sonra ilk defa elektrikli arabaların sergilenmesiydi. Satış kısıtlamaları 1949 yılında sonlandırıldı. Fakat yine de fiyat kısıtlamaları konuldu.
1950 yılında gösteri Porte de Versailles ve Grand Palais de yapıldı. Yeni tasarımlar göz alıcı ve bir o kadar da etkileyiciydi. Bazı modeller sergilenmeden alıcı bulabiliyordu. O yıllarda katılım rekorları ardı ardına kırılıyordu. Ellili yıllarda üreticiler otomotiv fuarlarının ne kadar önemli olduğunu fark etmişler ve devamı için üzerlerine düşen görevleri eksiksiz yapmışlardır.
1952 yılında ikinci el araç sergisi Porte Maillot’e taşındı. Aynı yıl içerisinde ilk kez üreticiler imal ettikleri otomobillere garanti uygulaması geliştirdiler. 1952 sonrasında otomotiv sektöründe bir modern zamanlar akımı başlıyor ve küçük üreticilerin yeni teknolojiler karşısında kaybetmesi ile otomotive olan ilgi kısmi olarak azalıyordu. Yine 1952 yılında, recreational cars isimli farklı konfor ve dizayna sahip araçlar ilk kez Grand Palais otelin alt katında karavanlar içerisinde sergilenmiştir. Aynı yıl ilk kez fuarlarda kadınlar satış sorumlusu olarak erkeklerle rekabet içerisine girmişlerdir.
1953 yılında, Grand Palais’da araçların sergilenmesi için gerekli alan 80.000 m2’ye ulaştı. Gece geç saatte düzenlenen açılış töreni, o yıllar Paris için bile sıra dışı fakat başarılı bir fuar açılışı olarak tarihe geçti. 1954 yılında fuar ve çevresinde trafik sıkışıklığı problemi yaşanırken ziyaretçi sayısı bir milyona ulaşmıştı.
1955 yılında, 1.037.000 ziyaretçi ile bu dönemin bir dönüm noktası oldu bu rakam otomotiv sektörü için önemli bir eşiğin geçildiğinin de belgesiydi. O dönem için söylenebilecek ilginç olaylardan bir tanesi de Paris Otomotiv Fuarında 2 yaş ve üstü çocuklar için kreşlerin bulundurulmasıdır. Otomotiv sektörü belki de ilk kez toplumsal ihtiyaçları dikkate alarak bir organizasyon düzenliyordu. Kuşkusuz bu dönem geliştirilen otomobillere de bu felsefe yansıtılıyordu. Ne var ki ilerleyen yıllarda otomotiv fuarları beklenen ilgiyi karşılayamıyor. Daha çok firmaların bireysel, kendi başına düzenlediği küçük Showroomlar da araçlar sergileniyordu. Bu dönemde Süveyş krizi, Cezayir’deki savaş, Doğu-Batı geriliminin de kamuoyu üzerinde bir etkisi olmuş olabilir.
1957’de ilk kez Japon arabaları sergilenmeye başlandı (Skyline, sonradan Nissan). Böylece ;Paris Motor Show uluslararası bir kimlik kazanmış oluyordu. 1962’de tüm gösteriler to Porte de Versailles’e taşındı. 1968 yılında 1.060.000 ziyaretçi rakamına ulaşılır. 60’lı yıllar fuar anlamında otomotiv sektörünün küçükde olsa bir gelişme kaydettiği yıllardır.
1998 yılında Pierre Peugeot başkanlığında fuarın 100. Yaşını aşmış olmasından dolayı özel sergiler düzenlenmiştir. Milenyumun ilk yıllarında Thierry Peugeot ile 2007 yılında ise Louis Schweitzer ile farklı projeler öne sürülmüştür. Son olarak 2010’da 1.265.000 ziyaretçiye ulaşan Paris Motor Show iki yılda bir, Eylül ayının son haftasında gerçekleştirilmektedir. Tartışmasız mevcut fuarlar içerisinde en büyük otomotiv fuarıdır.

Abdülkadir YEŞİLYURT

1987 yılında Niğde de doğdu. İlköğretim ve liseyi Amasya’da tamamladı. 2006 yılında Dicle Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği bölümünü kazandı. 2007 yılında Marmara üniversitesine kabul edildi. 2010 yılında Marmara Üniversitesi’nden otomotiv öğretmeni olarak mezun oldu. Şu anda Marmara Üniversitesi’nde “Silindir basınç değişiminin titreşim üzerine etkileri” konulu yüksek lisans tez çalışmasını sürdürüyor. İngilizce bilen Yeşilyurt; otomotivin tarihi gelişimi, içten yanmalı motorlar ve araçlarda arıza teşhisi konularında çalışmalar yürütmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir