Yerli otomobilde uluslararası arayışlar

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Almanya’nın Kiel kentinde düzenlenen Global Ekonomik Sempozyum’un dönüşünde yerli oto ile ilgili soruları yanıtladı. Babacan’ın dikkat çektiği konular şöyle:
Türk malı otomobilde sadece iç pazarımız için düşünmenin çok gerçekçi olmayacağını belirten Babacan “Yerli otomobil için uluslararası bir kanal daha iyidir” dedi.
KOÇ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un önceki gün TÜSİAD toplantısında yerli otomobil için yabancı ortağı FIAT ile görüşme yaptığını açıklaması üzerine Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da, bu konuda uluslararası bağlantının iyi olacağını söyledi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Almanya’nın Kiel kentinde düzenlenen Global Ekonomik Sempozyum’a gidiş ve dönüş yolunda son ayların en önemli gündem maddelerinden yerli otomobil üretimi konusunda görüşlerini aktardı.
Önemli olan marka oluşturmak
Yerli otomobil başta olmak üzere birçok üründe yürütülen teşvik çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Babacan “Yatırılan sermayenin heba olmaması gerek. Türk özel sektörünün yerli otomobili yapacak gücü var. Ancak, kimse bir tek milyon dolarını bile sokağa atmaya kalkmaz.
İncelenir, olabilirliğine göre yola çıkılır” dedi. Mustafa Koç’un, ‘ortağımızla görüşüyoruz, üstümüze düşeni yaparız’ açıklamalarıyla ilgili Babacan, Malezyalı Proton örneğini verdi:
“Proton’un temelinde Toyota vardır. Zamanla Proton, Malezya’nın markası olarak dünyada kendine yer açmıştır. Bizde de Türk malı otomobil üretmek için milyar dolarlık sıfırdan yatırıma gerek yoktur.
Koç örneğinden yola çıkarsak, Tofaş’ın fabrikasından çıkan Fiat markalarının yanında bir de Türk markası üretilse ne zararı olur? Türk malı otomobili sadece kendi iç pazarımız için düşünmek çok da gerçekçi olmaz. O zaman kendi kendimize oynamak gibi bir durum ortaya çıkar ki, bu doğru olmaz.
Türk malı otomobil için uluslararası bir kanal her zaman için daha iyidir.” Babacan, yerli oto üretiminde çok daha ucuza dışarıdan alınabilecek parçaların da ithal edilebileceğini söyledi. Babacan “İşin püf noktası, katma değer eşittir marka” dedi.
Star, haber7

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir