Yerli otomobil için ulaşım felsefemizi gözden geçirelim…

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen, Otomobil yapmamak için hiçbir sebebimiz yok” dedi.”

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen, ”1960 yılında Devrim Otomobili’ni yapmış bir ülkenin bundan yarım asır sonra yerli otomobili yapamayacağına inanmak mümkün değil. Otomobil yapmamak için hiçbir sebebimiz yok” dedi.
Bursa Teknik Üniversitesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Rektör Prof. Dr. Sürmen, Tüm Etkin Sanayici ve İşadamları Derneği (TESİAD) Bursa Şubesi Başkanı İlyas Bozkurt ve yönetim kurulu üyelerini kabul etti. Ziyarette, Türkiye ve Bursa ekonomisindeki gelişmeler, sanayi-üniversite işbirliği ve son zamanlarda Bursa’nın gündemini oluşturan yerli otomobil konuları ele alındı.
Üniversitenin kuruluş amacı ve hedefleri hakkında bilgi veren Sürmen, araştırma üniversitesi misyonuyla akademisyen yetiştirerek, kurumsal yapılaşma oluşturacaklarını ifade etti.
Sürmen, yerli otomobil üretimine de değinerek, şunları kaydetti:
”1960 yılında Devrim Otomobili’ni yapmış bir ülkenin bundan yarım asır sonra yerli otomobili yapamayacağına inanmak mümkün değil. Otomobil yapmamak için hiçbir sebebimiz yok. Türkiye en geç 4-5 yıl içerisinde buna başlamalı. Eğer bir katkı sağlayacaksak, bunu bütün unsurlarıyla 15 yıl içerisinde en iyi noktaya getirmeliyiz. Keza sadece araba üretmek değil, şu anki ulaşım felsefemizi de değiştirmeliyiz.”
Prof. Dr. Sürmen, Türkiye’de otomotiv alanında öncelikli yatırımların enerji üretimi, çevreci yatırımlar, batarya teknolojileri gibi yatırımlar olması gerektiğini vurguladı.
TESİAD Bursa Şubesi Başkanı Bozkurt da Bursa’nın otomotiv kenti olmaya devam ettiğini belirterek, Türkiye’nin en önemli sıkıntısının cari açık olduğuna dikkati çekti. Bozkurt, şöyle devam etti:
”Döviz açığımızın uluslararası finansmanını bir şekilde yapıyoruz, ama bir gün döviz bulamazsak ne olur sorusunun cevabını bulmalıyız. Bunun denklemini kurduğumuzda otomotiv, metal sanayi, tarım gibi sektörlerde eğer ara malı üretimi yapabilirsek cari açığı aşabiliriz. O zaman dünyanın en önemli ekonomileri arasına gireriz. Bursa, bir otomotiv başkenti. Bu sebeple yerli otomobil Bursa için çok önemli. Yerli otomobil Bursa’nın da Türkiye’nin de önünü açacaktır.”

Kaynak: AA, haber7

 

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir