Yerli otomobil birden çok modelle gelecek

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’de üretilecek yerli otomobilde en azından 3-4 tane modelin pazara çıkacağını belirterek, “Bu modeller değişik ekonomik seçenekleri içerecektir.

Ama bunlar orta gelir gruplarının kolayca ulaşabileceği daha geniş kitlelerin talep ettiği otomobil modelleri olacaktır. İlk etapta işin ekonomik ve sürdürülebilir olması açısından geniş kitlelerin talebini dikkatini alan bir üretim ve tasarım anlayışıyla hareket etmek daha doğru olacaktır” dedi.

ICTurkey 2011 Uluslararası Proje Pazarı Etkinliği’nde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Ergün, Türkiye’nin teknoloji ve üretim kapasitesinin yerli uçak ve otomobil üretmeye müsait olduğunu, bunların hepsinin kademe kademe gerçekleştirilebileceğini kaydetti.

Bakan Ergün, özellikle otomotiv sektöründe Türkiye’nin 50 yıllık bir tecrübesi ve birikimi olduğunu belirterek, tüm bunların yanında Türkiye’nin güçlenen bin otomotiv pazarının bulunduğunu ifade etti.

Türkiye otomotiv pazarında 2010 yılında 510 bin adet otomobil satışı gerçekleştirildiğini anımsatan Ergün, bu gün Türkiye’nin iç pazarının sadece otomobilde 2011 yılı için 600 bin adet rakamını geçeceğini, bir kaç yıl içinde 1 milyon adete ulaşacağını bildirdi.

Ergün, Türkiye’de üretilen otomobillerin marka ve modellerin tüketiciyi tatmin oranının düşük olduğuna dikkati çekerek, 600 bin otomobilin sadece yüzde 30’unun Türkiye’de üretilen otomobillerden oluştuğunu, yüzde 70’inin ithal marka ve modelleri kapsadığını, bunun da Türkiye’de üretilen marka ve modellerin tüketiciyi tatmin etmediğini ortaya koyduğunu anlattı.

Yerlide Adım Atan Kazanacak

Diğer markaları Türkiye’de üretim yapmaya davet ettiklerini anımsatan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gelin Türkiye’de yatırım yapın. Türkiye hem üretim için önemli bir alan hem de Türkiye’nin iç pazarı büyüyen bir pazar. Bu bize hem diğer markaları Türkiye’de üretim yapma davetine fırsat veriyor.

Hem de Türkiye’nin 50 yıllık bu birikimden sonra Türk sanayicisinin otomobil üretimi konusunda önemli bir adım atmasına imkan veriyor. Bu adımı atan kazanacaktır.

Türkiye bunu yapabilecek imkan ve kabiliyete sahip, geniş bir iç pazar sahip. Bunu Türkiye sanayicisi bunu yapabilecek kapasite ve imkana sahiptir.

Türkiye’de üretilecek yerli otomobilde en azından 3-4 tane model pazara çıkacaktır. Bu modeller değişik ekonomik seçenekleri içerecektir.

Ama bunlar orta gelir gruplarının kolayca ulaşabileceği daha geniş kitlelerin talep ettiği otomobil modelleri olacaktır. Yaşayabilir ve güçlenebilir bir adım atmak istiyorsak bu geniş alanı dikkate alan adımın öncelikle atılması daha sonra diğer adımlar da atılabilir.

Çok yüksek gelir gruplarına hitap eden çok lüks araçların üretimini gerçekleştiren mekanizmalar da daha sonra devreye girebilir. Ancak ilk etapta işin ekonomik ve sürdürülebilir olması açısından geniş kitlelerin talebini dikkatini alan bir üretim ve tasarım anlayışıyla hareket etmek daha doğru olacaktır.”

AA, haber7

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir