Yaz geldi, aracınız tatile hazır mı?

Yaz geldi tatile çıkmadan önce yolda sıkıntı çekmemek, aracınızın güvenliğini artırmak ve yakıt tüketiminde meydana gelebilecek olası artışlara önlem alabilmek için sürücülerin araçlarına yaz aylarında bakım uygula[t]ması çok önemli.

Kış sonu ve yaz başlarında aracınızın lastikleri, yağ ve yağ filtresi, Hava filtresi, frenler ve silecekler kontrol edilmeli. Genellikle tatilcilerin uzun yol yaptığı otomobiller önlem almak adına yazları elden geçirilmeli. Araç hem insan sağlığı hem tedbir hem de güvenlik önlemleri göz önüne alınarak birtakım testlerden geçirilmeli sorunsuz bir yolculuk için bu önlemler muhakkak alınmalı

Lastikler

Lastikler otomobilin performansına direkt olarak etki eden en önemli parametrelerden bir tanesidir. Özellikle yaz aylarında sık sık lastik basıncı kontrol edilmelidir. Araştırmalara göre her 10 °C’lik artış için lastik basıncı 2 PSI(12 kpa) kadar artış gösterebiliyor. Lastik basıncının optimum şartlarda olmaması hem yakıt tüketimini artıracaktır hem de fren mesafesini uzatabilmektedir. En önemlisi yol tutuşunu olumsuz etkileyecektir. Ayrıca Stepne olarak bilinen yedek lastik de kullanılabilir olmalı ve havası diğer lastikler gibi sürekli kontrol edilmelidir.

Yağ ve Yağ Filtresi   

Yağlama motor parçalarının mukavemeti için çok önemlidir. Motorda ayrıca soğutma amacıyla da kullanılmaktadır. Sürücüler araçlarında motor yağının eksik olmamasına dikkat etmelidir ve periyodik olarak değiştirildiğinden emin olmalıdır. Motor yağı özellikle yaz aylarında araçlarda problem olan soğutma probleminin çözümünde küçük de olsa katkı sağlamaktadır.

Hava filtresi ve polen filtre

Sürücüler araçlarındaki hava filtresinin tıkanmış olma ihtimalini göz ardı etmemelidir. Hava Filtresi motorun yanma performansını etkilediği için hem araç performansını hem de yakıt tüketimini olumsuz olarak etkileyebilmektedir. En fazla 20000 km’de değiştirilmelidir. Özellikle yaz aylarında polen filtrenin önemi artmaktadır. Polen filtre araç içine girmeye çalışan tozları tutup, yolcuların alerjik hastalıklara yakalanmamasını sağlar. 12000-15000 km aralığında veya yılda en az bir kez değiştirilmelidir. Aksi takdirde; kabin içine giren temiz hava hissedilebilir derecede düşecektir. Bu filtre klima sisteminin düzgün çalışmamasına ve yakıt tüketiminde ki artışa kadar değişik sonuçlara yol açabilir. Bunu anlamanın başka bir kolay yolu ise hızlıca buğulanan camlardır.

Triger kayışı ve soğutma sistemi

Özellikle Uzun yolculuğa çıkacaklar için radyatör bağlantı hortumlarıyla birlikte kontrol ettirilmelidir. Triger kayışında da problem olup olmadığı denetlenmelidir. Soğutma sisteminde oluşan bir çatlak veya sızıntı durumunda radyatör erken ısınacak ve aracınız sizi yolda bırakacaktır. Yolculuk öncesi aracınızdaki muhtemel çatlak sızıntı ve gevşek bağlantılar mutlaka kontrol edilmelidir. Hortumları kontrol ederken yumuşak ve şekillendirilebilir olmamasına dikkat edilmelidir. Triger kayışındaki deformasyon çıplak gözle de tespit edilebilmektedir. Kayış aşırı kaygan veya düz görünüyorsa deformasyon başlamış demektir. Emin olmak için çıkarılmalı ve dikkatli bir şekilde incelenmelidir. Uzmanlara göre triger kayışı 60000 km’de değiştirilmelidir. Ancak farklı markalar için farklı uygulamalar söz konusu olabilmektedir. Aracınızın yetkili servisinden bu konuda bilgi alınması daha uygun olacaktır.

Klima sistemi ve batarya

Yeni araçlardaki klimalar karmaşık yapıda oldukları için profesyonel birinin kontrol etmesi doğru olacaktır. Bilindiği gibi araçlarda freon gazı kullanılmaktadır. Genellikle araçlarda klimanın çalışmamasının nedeni gaz miktarındaki eksilme olarak bilinmektedir.

Kış aylarında sabahları aracın zor çalışması akünün ömrünü kısalttığı düşünülür. Yaz aylarında artan sıcaklıklarla akünün içerisindeki kimyasal reaksiyonlar hızlanabilmektedir.  Bu hızlanma akünün ömründe ciddi kısalmalara neden olmaktadır. Akünün bakımında dikkat edilmesi gereken basit ve mantıklı önlem kablolarında ve kutup başlarında oksitlenme olup olmadığını kontrol etmek ve gerekirse zımpara ile bu problemi çözmektir. Eğer akünüzün hızlı şarj olduğunu ve şarj tutmadığını düşünüyorsanız yola çıkmadan önce muhakkak aracınızın standartlarına uygun bir akü alıp eskisiyle değiştirmelisiniz.

Frenler

Sizin ve ailenizin sağlığı ve güvenliği için frenler aracın en önemli parçasıdır. Fren hidroliğinde eksilme olup olmadığından emin olun. Fren pedalına bastığınızda çok yumuşak ya da çok sert olmamalıdır.

Bütün kontroller yapıldıktan sonra yolda herhangi bir problem çıkma olasılığına karşı muhakkak aracınızda takım çantası bulundurun.

Takım çantasında bulunması gereken temel malzemeler:

  • Çeşitli büyüklüklerde Tornavida ve anahtarları
  • kablolar
  • Kriko
  • Açık ağızlı ve yıldız anahtarlar
  • Acil durum işaret fişekleri ve reflektörler
  • Eldiven
  • Fener
  • Alyan anahtarlar

Abdülkadir YEŞİLYURT

1987 yılında Niğde de doğdu. İlköğretim ve liseyi Amasya’da tamamladı. 2006 yılında Dicle Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği bölümünü kazandı. 2007 yılında Marmara üniversitesine kabul edildi. 2010 yılında Marmara Üniversitesi’nden otomotiv öğretmeni olarak mezun oldu. Şu anda Marmara Üniversitesi’nde “Silindir basınç değişiminin titreşim üzerine etkileri” konulu yüksek lisans tez çalışmasını sürdürüyor. İngilizce bilen Yeşilyurt; otomotivin tarihi gelişimi, içten yanmalı motorlar ve araçlarda arıza teşhisi konularında çalışmalar yürütmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir