Yağışlı havalarda araç nasıl kullanılmalı?

Pirelli, kış mevsiminin iyice kendini göstermeye başladığı şu günlerde, performans ve güvenlik açısından kış lastiklerinden en iyisini elde etmeniz için öneriler sunuyor.

Pirelli, kışın gelmesiyle yağışlı ve zor hava koşullarının başladığı şu günlerde, sürücülere araçlarının kış bakımı ve güvenli sürüş konularında öneriler sunarak, yaşanabilecek muhtemel kazaların önüne geçmeyi amaçlıyor.

Pirelli’nin kış bakımı ve güvenli sürüş önerileri arasında, aracın hızının koşullara göre ayarlanması, duruş mesafesinin unutulmaması, aynaların sürekli olarak kontrol edilmesinin gerekliliği, araç kullanırken dikkat dağıtabilecek başka aktivitelerle ilgilenilmemesi, fren sisteminin düzenli olarak kontrol edilmesi, cam silecek sularının kontrol edilmesi, gerekli durumlarda antifriz kullanılması ve ön camın temiz olması yani görüşün açık olması gibi konular ağırlık kazanıyor. Güvenli sürüş ile ilgili bazı önemli rakamların da altını çizen Pirelli, kış şartlarında kuru zemine göre duruş mesafesinin 3 kat artabileceğini vurguluyor. Ayrıca, yapılan araştırmalara göre sürücülerin %75’i dikkatlerini dağıtabilecek başka aktivitelerde bulunuyorlar ve kazarlın %25’i bu tarz aktivitelerden kaynaklanıyor.

Pirelli teknisyenlerinin performans ve güvenlik açısından kış lastiklerinden en iyisini elde etmeniz için ise ani manevra ve ani hızlanmadan kaçınılması gerektiğinin yanı sıra her zaman 4 adet kış lastiği taktırılmasının önemine değinirken; 4 lastiğin de aynı markanın ürünü olması, aynı yapısal özellikler taşıması gerektiğinin ve lastik hava basınçlarının düzenli olarak lastikler soğukken kontrol edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Pirelli teknisyenleri diş derinliklerinin düzenli olarak kontroledilmesi gerektiğini hatırlatırlarken, lastiklerin yanağında bulunan hız limitlerine de dikkat edilmesinin altını çiziyor; kullanılmayan lastiklerin jantlı ve hava basınçlı olarak saklanması ve hava basınçlarının düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türk Pirelli Ticaret Direktörü Aşkın Bedük kış lastiği kullanımının önemini vurgularken ”Lastikler araçların yerle temas eden tek noktaları bu yüzden güvenlik açısından büyük öneme sahip. Kış lastiklerini ise diğerlerinden ayıran en önemli özelliği +7 derecenin altındaki hava koşullarında esnekliğini kaybeden yaz lastiklerine göre sürüş keyfinizi artırarak güvenli bir şekilde seyahat etmenizi sağlaması. Bu nedenle biz kış lastiklerini artık “Soğuk Hava Lastikleri” olarak da adlandırıyoruz. Çünkü kış lastikleri sahip oldukları özel bileşenleri ve ince lamelli desenleri sayesinde düşük sıcaklıklarda esnekliğini korumasının yansıra azaltılmış fren mesafesi ve üstün yol tutuş sağlıyor. Kış lastikleri ayrıca yaz lastiklerine göre soğuk hava koşullarında ıslak zeminde %10 karlı zeminde de %20 oranında daha kısa fren mesafesi sunuyor” dedi. Ayrıca, 01 Aralık – 31 Mart tarihleri arasında ticari araçlarda zorunluluk haline gelen kış lastik uygulamasının can ve yol güvenliği açısından önem taşıdığını dile getiren Aşkın Bedük; “Yıl içinde kazaların yaklaşık %35’i Kasım – Mart aylarında meydana geliyor. Yol güvenliği açısından yoğun kış günlerinde hepimizin normalden çok acil ihtiyaçlarımız için kullandığımız yolların açık tutulması çok önemli. Belediyeler ve emniyet görevlileri bu konuda ellerinden geleni yaparken biz tüketicilerin de onlara paralel düşünerek kendi önlemlerimizi almamız çok önemli.” Şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir