Volvo Kamyon, Euro 6 standartlarını sunuyor!

Volvo Kamyon, en küçük orta sınıf 5 litrelik motordan, 13 litrelik ağır segment versiyonuna kadar Euro 6 motorlara sahip yeni çekici ve kamyonlarını piyasaya sürdü. 2014 yılının baharından itibaren Volvo çekici ve kamyonlarda 16 litrelik Euro 6 motor ve I-Torque yürüyen aksamı ile 13 litrelik motor seçenekleri de sunulacak.

Volvo Kamyon Yürüyen Aksam Ürün Müdürü Astrid Drewsen, “Müşterilerimiz için toplam yakıt ekonomisi çok önemli. Volvo Kamyon olarak rakiplerimizin benzerini sunmakta zorlanacağı bir teknoloji ve servis teklifleri kombinasyonuna sahibiz,” diyor.

Geliştirilmiş emisyon yeniden işleme süreci

Volvo Kamyon, D11, D13 ve yeni çıkacak D16’dan oluşan ağır hizmet motor serisi için denenmiş ve test edilmiş Seçici Katalitik İndirgeme (SCR) katalitik emisyon kontrolünü kullanmaya devam ediyor. Emisyonların yeniden işlenmesinde çok etkili olduğu kanıtlanan SCR, aynı zamanda Euro 6 gereklilikleri için ideal bir seçim oluyor. Dahası, Volvo Kamyon SCR ünitesinin ve AdBlue enjeksiyon sisteminin katalitik kaplamasını iyileştiriyor.

Düşük maliyetli teknoloji

Euro 6’ya uyum sağlayabilmek için, egzoz sistemi içerisindeki ısının olabildiğince sabit, yüksek bir seviyede tutulması gerekiyor. Bu nedenle Volvo Kamyon, D11 ve D13 Euro 6 motorlarında SCR çözümünü soğutmasız EGR (Egzoz Gazı Geri Dönüşümü) ve bir dizel parçacık filtresi (DPF) ile birleştiriyor. Astrid Drewsen açıklamasında, “Dünya çapındaki emisyon düzenlemeleri konusunda sahip olduğumuz deneyim, yakıt tasarruflu, maliyet etkin ve daha az karmaşık olan bir motor teknolojisini seçmemiz için bize gerekli bilgileri sağladı. Özellikle, çevreye saygı bizim temel değerlerimizden biri olduğu için Euro 6 teklifimizden çok memnunuz,” diyor.

Volvo Kamyon Euro 6 standartı

  • 2012’nin Eylül ayında Volvo Kamyon ilk Euro 6 motoru olan 460 beygir gücüne sahip D13 ünitesini satışa sundu.
  • 2013’ün Haziran ayında, yeni D11 ve D13 motorların satışı başlayacak.
  • 2014 yılının baharından itibaren Volvo kamyonlarda 16 litrelik Euro 6 motor ve 13 litrelik motor için I-Torque yürüyen aksam seçeneği de olacak.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir