TÜVTÜRK CITA Toplantısında Türkiye’deki Araç Muayene Sürecini Anlattı

Uluslararası Motorlu Araç Muayene Komitesi’nin (CITA) 2 yılda bir düzenlediği uluslararası kongre ve genel kurulu yıllık toplantısı bu yıl İspanya’nın Sevilla kentinde düzenlendi. TÜVTÜRK Genel Müdürü Kemal Ören ile üst düzey yöneticileri Aykut Özgülsün, Ahmet Bulut ve Emre Büyükkalfa’nın da katıldığı toplantıda,  birçok ülkedeki araç muayene süreçleri, elektrikli ve hibrit araçların muayenesi ve trafik güvenliği gibi konular paylaşıldı. 

50 ülkeden 110 üyesi olan CITA’nın bu yılki toplantısının teması “Yola Elverişlilikten Faydalanma Stratejileri” olarak belirlendi. TÜVTÜRK’ün yanında, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı temsilcileri ve Türkiye Akreditasyon Kurumu TÜRKAK’ın da katıldığı toplantıda araç muayene konusunda, uluslararası düzenleyici organlar, yöneticiler, operatörler, araç muayene ekipmanları imalatçıları gibi sektör ve kurumdan 40’ın üzerinde konuşmacı söz aldı.  İki gün süren toplantıda, “Teknik Muayeneler İçin Yeni Teknolojilerdeki Zorluklar”, “Gelişmekte Olan Ülkelerde Periyodik Araç Muayenesini Daha Ulaşılabilir Hale Getirmek” ve “Tip Onayı ve Muayene Standartları Açısından Geleceğe Yönelik Entegre Bir Yaklaşım” gibi sunumlar da yapıldı.

Elektrikli ve Hibrit Araçların Muayenesi

Toplantıda görüşülen konulardan biri de, yeni teknoloji ürünü olan hibrit ve elektrikli araçların muayenesi oldu. Yeni teknolojilerde karşılaşılan zorlukların ele alındığı çalıştaylarda e-hareketlilik, artan hibrit araç sayısı, elektrikli araçlar için yeni muayene metotları gibi konulara görüşüldü.

Kongreye TÜVTÜRK adına Genel Müdür Kemal Ören, COO Aykut Özgülsün, Kamu İşleri Direktörü Ahmet Bulut ve Kurumsal Gelişim Direktörü Emre Büyükkalfa katıldı. Emre Büyükkalfa tarafından oturum başkanlığı üstlenilen bir çalıştayda da Brezilya, Hindistan, Türkiye, İspanya, Güney Afrika gibi ülkelerin deneyimlerine kulak verildi. Bu ülkelerde araç muayene faaliyetlerinin kurulum ve sonraki aşamalarında yaşanan ve süregelen zorluklar, edinilen tecrübeler aktarıldı ve gelecek stratejileri paylaşıldı. Büyükkalfa, toplantıda TÜVTÜRK’ün operasyona başladığı 2008 yılından beri, Türkiye’de trafik kazalarında yaşanan düşüşün,  yenilenen araç muayene süreci ile ilgisini anlattı. Sunum, yabancı katılımcılardan büyük ilgi gördü.

TÜVTÜRK 2009’dan beri tam üye

CITA, yol güvenliği ve çevrenin korunmasına yönelik iyileştirmeleri, aynı zamanda zorunlu araç muayenesi konusunda en başarılı uygulamaları hayata geçirmeyi amaçlamış, kar amacı gütmeyen, Türkiye dahil olmak üzere 50 ülkeden yaklaşık 110 üyesi bulunan uluslararası bir kuruluş. 1958’de kurulan CITA, zorunlu araç muayenesindeki yetkinliğinden dolayı AB Komisyonu ve Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu tarafından tanınıyor. TÜVTÜRK 2009’dan beri tam üye olduğu CITA’nın “Standartlaştırılmış Muayene Sonuçları: Uyumlaştırılmış, Geliştirilmiş Standartlar; Eğitim; Kalite” çalışma grubunda yer alıyor.

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir