Türkiye’nin küçümsenemeyen gücü

Daimler AG Yönetim Kurulu Başkanı Dieter Zetsche, Türkiye’nin kalkınmasının şans eseri olmadığını belirterek, “Türkiye gelecekte küresel ekonomiler içinde ana lige girecek ilk onbir ülke arasında olacaktır” dedi.
Mercedes-Benz Türk A.Ş.’nin, Aksaray Kamyon Fabrikası’nın kuruluşunun 25. yılı nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Zetsche, bu yıl aynı zamanda otomobilin keşfedilişinin 125. yılını kutladıklarını kaydetti. Etkinlik için hazırlık yaparken Türkiye için bir reklam gördüğünü, bu reklamda “Türkiye’de her zaman daha fazlasını göreceksiniz” dendiğini aktaran Dieter Zetsche, Daimler için bu düşüncenin bir “motto” olduğunu, Türkiye’de hep daha fazlasını bulduklarını ifade etti. Daimlerin Türkiye’de çok güçlü bir mevcudiyeti bulunduğunu, 1960’lı yıllardan beri Türkiye’ye 670 milyon avroluk bir yatırım gerçekleştirildiğini anlatan Zetsche, Daimler bünyesinde 4 bin 400 kişinin Türkiye’de çalıştığını söyledi. Zetsche, 2010 yılında son derece etkili bir büyüme gerçekleştirdiklerini ve çift haneli büyüme rakamı yakaladıklarını ve tüm dünyada 1 milyon 200 binden fazla otomobil sattıklarını belirtti. “Bu yılın ilk ayında globalde sattığımız kadar aracı hiç bir zaman satmadık” diyen Dieter Zetsche, global ekonomik krizden sonra çok büyük toparlanma yaşadıklarını anlattı.
Akıllı politikaların sonucu
Zetsche, Türkiye’de binek otomobilde bir kriz yaşanmadığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “2008-2010 yılları arasında Türkiye’de satışlar büyümeye devam etti ve geçen yıl bu piyasada bütün zamanların satış rekorunu kırdık. Türkiye olağanüstü ekonomik kalkınma sağlayan bir ülke. Bu şans eseri oluşmadı. Bu, çok akıllıca ortaya konan ekonomi politikalarının da bir sonucuydu. Son iki yıl içerisinde dünyadaki birçok siyasetçi ekonomiyi nasıl istikrara kavuşturacakları konusunda mücadele verdiler. Son 10 yıl içinde Türkiye bunun nasıl yapılacağını gösterdi. Yine kaplanın sadece Güneydoğu Asya’ya ait bir kavram olmadığını gördük. Türkiye hakikaten bir kaplan devletin gücüne ve dinamiklerine sahip. 2010’da hiç bir Avrupa ekonomisi Türkiye kadar hızlı büyümedi. Türkiye son beş yıl içinde büyümede bütün OECD ülkelerinin önüne geçti. Dolayısıyla Türkiye gelecekte küresel ekonomiler içinde ana lige girecek ve ilk 11 ülke arasında olacaktır. Türkiye şimdi de G-20 ülkelerinin bir parçası ve Avrupa Birliği’nin de kapıları sonuna kadar Türkiye’ye açık olmalı.”
Kaynak: Ekonomi.haberturk.com, 10 Temmuz 2011 (Delenmiş haber).

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir