Türkiye’de Sürücüler Trafik Sıkışıklığı Sebebi ile Yılda Ortalama 12 İş Günü Kaybediyorlar

TomTom bugün 6.sını yayınladığı Trafik Endeksi’nde Türkiye’de sürücülerin senede ortalama 12 günlerini trafikte sıkışık kalarak geçirdiklerini bildirdi. Dünya genelinde bu rakam ortalama yılda 8 iş günü olarak belirlendi.

Navigasyon firması TomTom’un Trafik Endeksi, 6 kıtada ve 169 şehirde trafik sıkışıklığını ölçerek İstanbul’u dünyanın trafiği en sıkışık ikinci şehri olarak belirledi.

Trafiğin en hafif olduğu zamanlar ile trafiğin en sıkışık olduğu zamanları, yerel yollara ve otoyollara bakarak kıyaslayan Trafik Endeksi, bu kıyaslamalara bakarak trafiğin en sıkışık olduğu şehirleri belirledi:

1. Moskova

2. İstanbul

3. Rio de Janeiro

4. Varşova

5. Palermo

6. Marsilya

7. Sao Paulo

8. Roma

9. Paris

10. Stockholm

TomTom Türkiye Ülke Müdürü Enis Yücesan: “Yaptığımız araştırmalar sonucu ekonomik krizin bitmesi ve küresel ekonominin canlanması ile trafik sıkışıklığının arttığı net bir şekilde belli oluyor. Trafik sıkışıklığını gidermek için düşünülen yöntemlerin başında gelen yeni yol yapma veya var olan yolları genişletme fikirleri artık etkili değil çünkü trafikteki araç sayısında bir değişim yaşanmamaktadır. Türkiye’de trafiğin yönetilme şeklinin kayda değer bir değişime ihtiyacı var.”

Marmaray’ın İstanbul, Asya ve Avrupa kıtaları için çok önemli olduğunu belirten TomTom’un trafik uzmanları, bu projeye rağmen otobüs ve diğer toplu taşıma araçları sayısında bir azalma olmayacağına, dolayısıyla da trafik sıkışıklığında hissedilir bir rahatlama sağlanamayacağına dikkat çekiyor.

Yücesan: “İstanbul’daki trafik sorunu, sanıldığı gibi Boğazlardaki tıkanmadan değil; özellikle Avrupa Yakası’ndaki Levent ve Şişli bölgelerinde, herkesin ayni güzergahı kullanmasından kaynaklandığından, İstanbul’un trafik sorununun çözülebilmesi için, öncelikle eş zamanlı trafik bilgilendirme sistemine geçilmesi ve sinyalizasyon sisteminin de buna göre sürücüleri boş yollara yönlendirmesi gerekiyor” dedi.

TOMTOM İSTANBUL TRAFİK ENDEKSİ

–       Trafik sıkışıklığı İstanbul’da: %57

–       Sabahları trafik sıkışıklığı: %81

–       Akşamları trafik sıkışıklığı: %127

–       Otoyollarda (highway) trafik sıkışıklığı: %59

–       Otoyol olmayan diğer yollar: %55

–       Yoğun saatte saat başına gecikme: 64 dakika

–       Yıllık gecikme (30 dakikalık değişiklikle): 118 saat

–       Yıl bazında gecikme:    118 saat

–       Sabahları en yoğun gün: Pazartesi

–       Akşamları en youğun gün: Cuma

–       En yoğun gün: 13 Temmuz 2013, Perşembe

–       Toplam ağ uzunluğu:   2.018 Km.

–       Otoyollarda (highway) Toplam ağ uzunluğu 401 Km.

–       Otoyol olmayan diğer yollarda Toplam ağ uzunluğu 1.617 Km.

–       Toplam araç KM’si: 475.827 Km

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir