Türk mühendisleri pekala yerli motor tasarlayabilir…

Dünyanın en büyük otomotiv mühendislik şirketi AVL’nin Türkiye ofisi, otomotiv ve motor sanayindeki uluslararası firmalara ileri teknolojiler konusunda destek sağlıyor.  2008 yılından bu yana faaliyet gösteren AVL Türkiye, otomotiv şirketlerine mühendislik desteği veriyor, simülasyon programları ve test sistemleri sağlıyor.

Dört senede Türk pazarında adından söz ettiren ve cirosunu 8 kat artıran AVL Türkiye’nin Genel Müdürü Dr. Umut Genç, yerli araç ve yerli motor hakkında gündemdeki gelişmeleri değerlendirirken, “Şu anda tamamen Türkiye’de tasarlanan ve üretilen çok az sayıda motor var. Bunu arttırmak için global pazarı ve oyuncuları iyi analiz etmek, motorlarda kullanılan parça ve alt sistemlerin Türkiye’deki yan sanayi ile uyumluluğuna dikkat etmek  gerekiyor. Bunu yaparken de katma değeri yüksek olan alt sistemlere yönelmek lazım” diyor.

Otomotiv ve savunma sanayinde yapılan her türlü ar-ge, ür-ge ve mühendislik projelerine mühendislik desteği veren AVL; 2008 yılından bu yana Türkiye’de de faaliyet gösteriyor. 45 kişilik, tamamı Türk bir mühendis grubu bulunan firma; mühendislik hizmeti, test sistemleri ve mühendislik yazılım paketlerini bir arada sunarak Türkiye pazarında farklılaşıyor.

AVL Türkiye istenirse anahtar teslim mühendislik tasarım ve ürün geliştirme projeleri sunabiliyor. Tercih edilirse süregelen projelere de uzmanlık ve mühendislik desteği veriliyor. En önemli projeleri arasında Euro 6 Dizel Motor Gelistirilmesi, elektrikli araç beyin yazılımı, hibrit araçlarda alternatif mimari tasarımlari, batarya yonetim sistemleri, araba kullananların performansını ölçen ve yakıt tasarrufu sağlayan Eco-drive gibi  çalışmalar bulunuyor.

Ekipteki tüm mühendislerin Türkiye ve yurtdışındaki en iyi üniversitelerden mezun, yine yurtdışı veya Türkiye’den MSc dereceli olduğunu ve özel olarak seçildiğini belirten AVL Türkiye Genel Müdürü Dr. Umut Genç “Birçok uluslararası projeye imza atmış son derece dinamik bir grubuz. Son senelerde global projelerde Türk ekipten birilerinin yer alması özellikle isteniyor. Uluslararası çalışmalardan görüyoruz ki Türk mühendislerin yapamayacağı proje yok” diyor.

“Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ana sanayiyi tasarımla destekliyoruz.”

Dr. Umut Genç özellikle motor tasarımı ve elektronik sistemler konusunda iddialı olduklarını belirterek Türkiye’de bu alandaki boşluğa dikkat çekiyor.  Konuyla ilgili açıklamasında  “Çeşitli otomotiv firmaları, Türkiye’de motor üretimi yapıyor. Ancak motor tasarımını Türkiye’de yapan sadece birkaç marka bulunuyor. Oysa sektöre yüksek katma değer sağlayan bölüm motorun tasarımı. Ayrıca hali hazırda Türkiye’de tasarlanan ve üretilen motorların parça ve alt sistemlerinin de mümkün olduğunca Türkiye’deki yan sanayiden alınması sağlanmalı. Böylelikle katma değeri yüksek ürünlerin sağladığı değeri ülkemizde tutabiliriz.“ diyerek sektörü değerlendiriyor.

AVL olarak tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ana sanayiyi tasarım konusunda desteklediklerini belirten Umut Genç “Özellikle Türkiye gibi hızlı büyüyen ülkelerde güçlü ortaklıklarımız var. Gelişen otomotiv firmalarına uzmanlık ve mühendislik desteği sağlıyoruz. Şu anda Türkiye ofisimizde bir motor beynini %100 yerli kaynaklarla tasarlayabilecek konumdayız. Motor elektroniği ve beyinleri her geçen gün büyüyen bir pazar. Bugün bir lüks araçta  50’den fazla ‘beyin’ diyebileceğimiz elektronik sistem bulunuyor. Ülkemizde üretilen motorların bu tip katma değeri yüksek elektronik alt sistemlerinin yerel kaynaklarla tasarlanması ve üretilmesi, yerlileştirme hedeflerini olumlu etkileyecektir.” diyor.

Dr. Umut Genç, Teknokent ofislerinde otomatik transmisyon sistemlerinin beyinlerini de gelistirdiklerini ifade ederek, Türkiye’de bu konuda çalışan tek mühendislik firması olduklarının da altını çiziyor.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir