TSE’den otomotiv test merkezi

TSE’nin kurmayı planladığı otomotiv test merkezinin hayata geçmesiyle yerli parça üreticileri testler için yurt dışına milyonlarca euro ödemeyecek

Türk Standartları Enstitüsünce (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, TSE’nin Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde 350 dönüm arazi üzerindeki yerleşkesinde 9 laboratuarları bulunduğunu anımsatarak, çoğu mühendis 200’ün üzerinde personelin görev yaptığını söyledi.

Laboratuarlarda akla gelebilecek her türlü ürünün deneylerinin yapıldığını hatırlatan Şentürk, ”Halk arasında ‘iğneden ipliğe’ diye bir tabir vardır, bu tabir çok zayıf kalıyor. Yediğimiz, içtiğimiz her şeye, kullanılan otomobilin yağından tutun da otomobilin camına, oyuncaktan, bina tesisatlarının kalitesine varana kadar her türlü ürünün testinin yapıldığı bir merkez. Şu ana kadar bizden yaklaşık 58 bin firma belge aldı. Firmaların değişik ürünleri olabiliyor. Kimisinin onlarca ürünü belgelendiriliyor. Bu bile TSE’nin ne kadar geniş bir alana hizmet verdiğinin göstergesidir” dedi.

Şentürk, çok sayıda yatırım planları bulunduğunu belirten Şengül, özellikle kapı ve pencerelerin yangın testlerinin yapılacağı Kayseri Yangın Laboratuvarı’nın inşaatına başlandığını bildirdi.

Yakın zamanda Pendik Yangın ve Akustik Laboratuvarı’nın da devreye gireceğine işaret eden Şentürk, ”Bu laboratuvar Kayseri’dekine göre çok daha hacimli ve Türkiye’nin bu alandaki tüm ihtiyaçlarını karşılayacak kapasitede olacak. Burada inşaat malzemelerinin yangın dayanım testleri yapılabilecek” dedi.

Şentürk, laboratuvarın komşu ülkelerin de ihtiyaçlarını karşılayacak kapasitede olacağını belirterek, Türkiye’deki laboratuvar test ücretlerinin Avrupa’daki benzer firmaların dörtte biri fiyatında olduğuna dikkati çekti.

Türkiye’de kurulacak olan laboratuvarlara yurt dışından da ciddi anlamda deney için ürün gelmesini beklediklerini kaydeden Şentürk, Otomotiv Test Merkezi’nin kurulması için de çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Otomotiv Test Merkezi için Sakarya’nın Karasu ilçesindeki bir alan üzerinde yoğunlaştıklarını, ancak arazi tahsisinin yapılamadığını belirten Şentürk, şunları dile getirdi:

”Arayışlarımızı sürdürüyoruz. Sakarya, Kocaeli, Bursa ekseninde yer arayışımız devam ediyor. Bursa’da iki yer tavsiye edildi. 19 Aralık Pazartesi günü arkadaşlarımız bu iki araziyi inceleyecekler. Uygun bulunması halinde başvurumuzu yapacağız. Türkiye, özellikle otomotiv yedek parça üretiminde dünyanın en güçlü ülkeleri arasında. Ciddi bir yedek parça sanayimiz var. Otomotivi üretmiyoruz ama otomobil aksanının yüzde 80’i ülkemizde üretiliyor ve dışarıya satılıyor.

Bu parçaların geniş kapsamlı testleri Türkiye’de yapılamıyor. Başta Fransa olmak üzere çeşitli ülkelerde testler yapılıyor. Sanayicimiz, bu testlere her yıl onlarca milyon Euro ödemek zorunda kalıyor. Öncelikle bu para Türkiye’de kalacak. Yine bölgemizde, Balkanlar, Ortadoğu, Orta Asya’yı kattığımızda böyle bir test merkezi bulunmuyor. Bölgemizin de ihtiyacını karşılayacağımızı ümit ediyoruz. Türkiye kendi otomobilini üretme aşamasında.”

”Otomotiv test merkezi olmayan hiçbir ülke kendi markasını üretemez” diyen Şentürk, TÜrkiye’de ürünlerin Ar-Ge testlerinin yapılacağı bir test merkezinin bulunmadığına işaret etti.

Tesisin entegre olacağını ifade eden Şentürk, ”Türkiye’de Ar-Ge test merkezi yok. Kuracağımız merkez aynı zamanda Ar-Ge amaçlı da kullanılabilecek. Otomotiv sanayisinin ihtiyaç duyduğu her türlü testin yapılabileceği entegre bir tesis olacak. Yaklaşık 100 milyon dolar civarında bir yatırım öngörüyoruz. İleriki aşamalarda ihtiyaç duyuldukça yatırım genişleyecektir” ifadesini kullandı.

”Bu milli bir kurum, kimsenin şahsi kurumu değil”
Şentürk, son günlerde TSE aleyhinde çeşitli haberler yayımlandığına dikkati çekerek, ”TSE milli bir kuruluştur. TSE var olduğu sürece Türkiye’de sanayici ve tüketim pazarının sömürülmesi önlenmiş oluyor. Çünkü TSE fiyatları regüle ediyor. Hizmet vermediğimiz alanda belgelendirme ve deney ücretleri astronomik yüksektir ama hizmet verdiğimiz alanda fiyatlar aşağıya çekiliyor. TSE’nin ülkemiz açısından ne kadar önemli olduğunun herkes bilincinde olmalı, kurumumuz yıpratılmamalı” diye konuştu.
”Her kurumda mutlaka eksik, yanlış yapan insanlar çıkabilir” diyen Şentürk, sözlerini şöyle tamamladı:

”İçimizden de eksik, yanlış yapan çıkabilir, çıkarsa da Denetim Rehberlik Merkezimiz var. Orada soruşturmalar yapıp gerekli cezaları veriyoruz ama 3-5 kişinin yapacağı bir yanlışı dallandırıp budaklandırarak koskoca bir kurumu töhmet altında bırakmak, yabancı belgelendirme kuruluşlarına ‘buyur gel Türkiye pazarı sizin olsun’ demekle aynıdır. Bu bir gaflettir, hatta Türk insanının istihdamı açısından ihanete varacak tehlikeler arz etmektedir. Muadillerim Avrupa’da 50-60 bin insan, ben bin 600 kişi çalıştırıyorum. Ben büyür, 50 bin kişi çalıştırırsam 50 bin Türk mühendisi ekmek yiyecektir. ‘Beni pazarda küçültürseniz Avrupalı mühendisler Türkiye’de ekmek yiyecek’ demektir. O yüzden TSE’nin eksikleri varsa bize elbette ulaştırılsın ama kurum yıpratılmasın. Bu milli bir kurum, kimsenin şahsi kurumu değil. Bu milletin menfaati için kurulmuştur, dolayısıyla TSE’nin kurumsal itibarını zedeleyici, başta medya olmak üzere herkesten hassasiyet bekliyoruz.”

AA

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir