Trafikte 5 bin sahte belgeli araç bulunmakta!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, motorlu araçlarda “model yılı uygulaması”nın suiistimal edildiğini belirlediklerini ve bu uygulamaya son verdiklerini söyledi. Ergün, yürüttükleri otomotiv soruşturması sonucunda yurda bu şekilde girmiş araçların tespiti, gerekirse toplatılması ve bunu yapanlara müeyyideler getirilmesinin söz konusu olacağını bildirdi.
Bakan Ergün, dün akşam CNN Türk yayınında soruları yanıtladı. Bakanlığının açtığı otomotiv soruşturmasına atıfta bulunularak,”Türkiye’ye yasa dışı yollarla ne kadar otomobil, Jeep girdi? diye sorulması üzerine Ergün, insanların güvenerek araç satın aldıklarını ama maalesef zaman zaman bazı firmaların, bazı kişiler ve organizasyonların, bazen devletin içinde yoldan çıkmış bazı insanların bu güveni zayıflatacak davranışlar içinde olabildiklerini söyledi.
Bu gibi durumlarda devletin soruşturma mekanizmalarının devreye girdiğini, kendilerinin de otomotivle ilgili olarak bir soruşturma başlattıklarını hatırlatan Ergün, bu süreçte “model yılı uygulaması” başta olmak üzere bir takım suiistimallere gidildiğini gördüklerini bildirdi.
Model yılı uygulaması ile bir araç ne zaman üretilmiş olursa olsun Türkiye’ye girdiği tarihin o aracın modeli olarak kabul edildiğini anlatan Ergün, şöyle dedi:
“Yeni araç gibi siz onu alıyordunuz. Halbuki başka bir ülkede bu araç 3 yıl evvel üretilmiş, 3 yıl orada beklemiş depolarda. Lastikleri de üzerinde takılı. 3 yıl içinde o lastiğin ömrü ne oldu? Türkiye’de üretilen araçlar için de aynı şey söz konusuydu. Mesela Ağustos’tan önce üretilmişse eski model, Ağustos’tan sonra üretilmişse 2012 model. Şimdi bu yılın Ağustos’unda üretilen araçlar, 2012 model araç olarak sayılacaktı, sayılıyordu. Bu bir pazarlama tekniği olarak içeride kullanılıyordu ama dışarıdan da 3-5 yıl önce üretilmiş araçları bile Türkiye’ye yeni model araç diye getirme imkanı sunuyordu. Bunun suiistimal edildiğini, bazı araçların bu şekilde ülkeye girmiş olduğunu gördük. Bu araçların tespiti, gerekirse toplatılması, bunu yapanlara müeyyideler getirilmesi söz konusu olacak.”
Ticari araç diye getiriyorlar
Halen sürmekte olan bu soruşturma çerçevesinde bazı binek araçların daha az vergi ödenmesi için ticari araç olarak ülkeye sokulduğunu da tespit ettiklerini belirten Ergün, “Ticari araç diye girmiş ama içeride bu araçlar Jeep olarak, yüksek motor hacmine sahip araçlar olarak kullanılıyor” diye konuştu.
Ergün, bu konuda da bazı yaptırımların geleceğini bildirdi.
Sahte tip onay belgeli 5 bin araç…
Bakanlığının takip ettiği “tip onay belgesi”nde de usulsüzlükler tespit ettiklerini anlatan Ergün, uluslararası akredite kuruluşlar tarafından verilmiş belgelerle bazı araçların Türkiye’ye girdiğini ama bu belgelerin sahte olduğunu belirlediklerini kaydetti.
Ergün, bu durumda kaç aracın olduğunun sorulması üzerine de 5 bin civarında araç olduğunu söyledi.
Bu araçların soruşturma bitiminde toplatılıp toplatılmayacağına ilişkin soruya karşılık da Ergün, “Toplatmayı gerektirecek teknik aksaklıklar da tespit edersek toplatırız. Araçlarda sorun olmayabilir mesela. Belgesinin sahte olması nedeniyle, o belgeden dolayı firmalar ağır bir yaptırıma tabi tutulurlar” dedi.
Ergün, bu tür suiistimalleri yapanların, işlemlerinden dolayı vatandaşların zarara uğraması halinde bu kişilerin zararlarının da muhatabı olacaklarını söyledi.
Kaynak: HT Ekonomi’deki “5 bin sahte belgeli araç!” haberinden derlenmiştir (15/07/2011).

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir