Trafikte 30 bin kaçak araç var

Gümrük kapılarından yaklaşık 30 bin kaçak aracın yurda sokularak satıldığı belirlendi. Bu yılın yedi aylık döneminde toplam değeri 36.3 milyon lirayı bulan kaçak araç yakalandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın geçtiğimiz yıl verdiği talimatla başlatılan ‘kaçak araç soruşturması’ büyük ölçüde tamamlandı.

Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu müfettişlerinin yürüttüğü soruşturmada, İstanbul, İzmir ve Bursa’da bulunan gümrük kapılarından yaklaşık 30 bin aracın kaçak yollarla yurda sokularak satıldığı belirlendi.

Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu’nun yürüttüğü incelemelerin halen devam ettiğine dikkat çeken yetkililer, yurda kaçak olarak giren araçların sayısının daha da yüksek olabileceğine işaret ettiler.

Beyannamelerde usulsüzlük var

Yapılan incelemeler sırasında, ithal edilen lüks araçların yurda kaçak olarak getirilmesinde, özellikle beyannamelerde usulsüzlük yapıldığı tespit edildi.

Bazı lüks araçların, devlete verilen beyannamelerde daha düşük bedelli araç olarak gösterildiği, bu yöntemle araçlar için daha az vergi ödendiği belirlendi.

Yine kaçak araçların yurda sokulmasında uygulanan bir başka yöntem de, Avrupa ülkelerinde kullanılmış araçların yurda sıfır araç olarak getirilmesinden oluşuyor.

Bu yöntemle de, getirilen binlerce lüks aracın Türkiye’de sıfır araç olarak satıldığı saptandı.

Konuyla ilgili ihbarlar arttı

Öte yandan Gümrük Müsteşarlığı’nın kaçak araçlarla ilgili yürüttüğü soruşturma ve incelemeler, konuyla ilgili ihbarların da artmasını sağladı.

Bu yönde yapılan ihbarlar sonucunda, 2011 yılının yedi aylık döneminde toplam değeri 36.3 milyon liraya ulaşan kaçak araç yakalandı.

Kaynak: Star’dan alıntılanan ve Haber7.Com Web sitesinde yayımlanan Trafikte 30 bin kaçak araç var” haberinden alınmıştır (12/08/2011).

 

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir