Trafik sigortasına iki kat fazla ödüyor olabilirsiniz!

Yapılan araştırmaya göre, piyasadaki trafik sigortası primleri şirketten şirkete %100’ün üzerinde farklılık gösterebiliyor.2008 yılında yürürlüğe giren serbest tarife uygulamasının alt ve üst limitleri 2011’de biraz daha genişletildi ve şirketler arası fiyat farkı arttı.

İstanbul’daki değişik araç tipleri için piyasadaki 10 farklı sigorta şirketinin sunduğu zorunlu trafik sigortası primleri incelendi. Buna göre bazı şirketler Türkiye Sigorta ve Reasürans Birliği tarafından yayınlanan rehber tarifenin üzerinde fiyat verirken bazısı ise altında fiyat verebiliyor. Örneğin, İstanbul’a kayıtlı ve daha önce poliçesi olmayan özel otomobiller için Zorunlu Trafik Sigortası primi piyasada 256 TL ile 450 TL arasında değişirken, ticari otomobillerin sigorta primi 328 TL ile 850 TL arasında değişiyor. Kamyonetlerde ise fiyat aralığının 498-890 TL olduğu tespit ediliyor. Bu verilere göre özel otomobil sahipleri şirketler arası fiyat karşılaştırması yaptığında 2011 yılı için 194 TL’ye kadar tasarruf imkanına sahip oluyor.

Rehber Tarife 2011 ve Rehber Tarife 2012 de En düşük prim En yüksek prim Özel Otomobil  için 347,359 – 256,450 Ticari Otomobilde 457,480 – 328,850 Kamyonetde 616,647 –  498,890 İstanbul’a kayıtlı daha önce poliçesi olmayan araçların trafik sigortası primleri Sigorta şirketlerinin yayınlanan rehber tarifeye uyma zorunluluğu bulunmasa da tarife referans niteliğinde. Şirketler her yeni dönem, kendi uygulayacakları tarifeyi Hazine’ye sunuyor ve onay alıyorlar. Daha önce onaylanan bu tarifelerin %10 altı ve %20 üstüne çıkma hakkı olan şirketler için 2011 yılında bu aralığın %10 altı ve %500 üzerine genişletildiğini belirten Analist Betül Sungurlu “Bazı şirketler yüksek hasar/prim oranından dolayı bu sigorta türüne daha fazla prim belirlerken bazıları ise daha rekabetçi olmak istiyor ve rehber tarifenin altında fiyat veriyor. Enuygun.com sigorta karşılaştırma servisinden hizmet alan her üç kullanıcıdan ikisi kasko karşılaştırırken, trafik sigortası primlerinin daha az karşılaştırıldığını gözlemliyoruz. Zorunlu olduğu için halen trafik sigortalarında “fiyat sabit” şeklinde bir algılama olduğunu düşünüyoruz. Oysa trafik sigortası trafiğe çıkan herkesi dolayısıyla daha geniş bir kesimi ilgilendiriyor. Üstelik karşılaştırma yaparak bu sigorta türünde de artık daha çok kazanmak mümkün”, dedi. Zorunlu trafik sigortalarında il ve araç türü yanında, hasar/hasarsızlık, zamanında yeniletme/yeniletmeme gibi durumlar prim tutarlarını etkiliyor. 2012’de ise Zorunlu Trafik Sigortası rehber tarifesine yaklaşık %5 zam geliyor Zorunlu trafik sigortalarında il ve araç türü, primi etkileyen en önemli faktörler arasında yer alıyor.

İstanbul araç sahipleri trafiğe çıkabilmek için diğer bütün illerden fazla prim ödüyor. Prim zam oranları da benzer şekilde şehirler ve araç türleri arasında farklılık gösteriyor. Büyük şehirlerde yaşayan özel otomobil sahiplerini 2012’de Zorunlu Trafik Sigortası’nda %5 civarında zam beklediğini ekleyen Sungurlu “Bu tarife ile birlikte sigorta şirketlerinin yeni fiyatlamaları da farklılık gösterebilir. Daha önce fiyatta rekabetçi davranmayan bir sigorta şirketi 2012’de strateji değiştirebilir. Bu sebeple her yıl yenileme yapılırken trafik sigortasında da fiyat karşılaştırması yapmak gerekiyor” dedi.

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir