Toyota Verso yüzde 80 yerli

ODTÜ’den 80’li yıllarda mühendis olarak mezun olan isimler otomotivin Türkiye’deki geleceğini anlattı. Toyota Genel Müdürü Orhan Özer, “O Japon arabası filan değil Türk arabası, adı Toyota. Bizim burada ürettiğimiz Verso’da yerlilik oranı yüzde 80” dedi
Son günlerde reklamları ile gündemde olan Ortadoğu Teknik Üniversitesi, 80’li yıllarda mühendis olarak mezun olan eBosch Automotive Aftermarket, Ford Otosan, Toyota ve MAN Türkiye’nin başarılı üst düzey yöneticileri Türkiye’de ve dünyada otomotiv sektörünün geleceğini anlattı. ODTÜ’lü dergisinde yayımlanan makalelerde en çarpıcı yorum Toyota Genel Müdürü Orhan Özer’den geldi. 1982’de ODTÜ’den mezun olan Özer, Toyota’nın Türkiye üretiminin yüzde 95’ini ihraç ettiğini ifade ederek, geçen yıl iç pazarda satılan 40 bin Toyota aracının yaklaşık 7-8 binin yerli üretim olduğunu söyledi. Özer, “Kalan 32-33 bin araç ithal olarak geldi.
Toyota ayrıca 80 bin araç ihraç etti. Yani biz satış şirketinin ithalatını da dikkate alırsak, bu ülkeye ihracat katkısı yapıyoruz” diye konuştu. Toyota’nın geçen yıl sekiz buçuk milyon araç ürettiğini aktaran Özer, “Dünyada üç senedir bir numara. Ancak Avrupa’da kuvvetli değil, çünkü yeni girdi. Biz de Avrupa bölgesindeyiz. Satışımızın yüzde 93-95 arası bir bölümünü Avrupa’ya ihraç ediyoruz. Fakat Avrupalı tüketici, yani Alman Alman arabasını; Fransız Fransız arabasını almaya başladı” dedi.
Şimdilik Avrupa’ya Yabancıyız
Toyota’nın Avrupa’da yabancı olduğunu, Türkiye’de de pazarın yüzde 70’inin ithal araçlardan oluştuğunu kaydeden Orhan Özer, Türkiye’deki otomobil sektörüne ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Bizim halkımız araç alırken bu yerli yapım mı değil mi diye bakmıyor ama Avrupalı bakıyor. Tabii bu içgüdüsel olarak yapılıyor. Aslında yaptıkları yanlış bir şey değil, her milletin yapması gereken bir şey. Türkiye’de ben yüzde 70 ithal araç olmasını biraz yadırgıyorum açıkçası, çünkü şöyle düşünüyorlar:
“Toyota ya da Renault onlar yabancı başta x markası da yabancı. Fakat Renault bakın yüzde 70-75 yerlidir. Bizim burada ürettiğimiz Verso ki Avrupa’da bir tek biz üretiyoruz, parça oranı olarak yüzde 80’in üzerinde yerlidir. Bir de katma değer işçiliği var üstünde. Yani o Japon arabası filan değil, Türk arabası, adı Toyota… Bunu göremiyor insanlar. Yani ‘O da yabancı, bu da yabancı’ deniyor”
Kaynak: Toyota aslında Türk otomobili!, HT EKONOMİ, 30 Temmuz 2011.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir