Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ’den “meslek hastalıklarına yönelik” açıklama…

30 Temmuz 2012 tarihinde medyada yer alan TOYOTA OTOMOTİV SANAYİ TÜRKİYE A.Ş ile ilgili olarak olumsuz haberlerin gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Konu ile ilgili olarak TOYOTA OTOMOTİV SANAYİ TÜRKİYE A.Ş.’den yapılan açıklamada, üretimin başlaması üzerinden geçen yaklaşık 18 yıl içinde sadece 4 adet meslek hastalığı iddiası ile dava açıldığı belirtilerek, “Devam etmekte olan bu davaların 3 tanesi için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından düzenlenen raporlarda, iddia sahiplerinin meslekte kazanma gücü kaybı yüzde sıfır “0” olarak belirlenmiş, bir başka deyişle SGK Başkanlığı da meslek hastalığı iddialarının doğru olmadığı yolunda tespitte bulunmuştur.  Meslek hastalığı konusunda açılan 4’ncü ve son davada SGK Yüksek Sağlık Kurulu, davacının ilgili hastalığının mesleki olmadığına dair kararını geçtiğimiz günlerde Mahkemeye bildirmiştir.

TOYOTA OTOMOTİV SANAYİ TÜRKİYE A.Ş. haberde belirtildiği üzere meslek hastalıkları ile ilgili hiçbir dava kaybetmemiş ve tazminat ödememiştir.” denildi.

Haberde yer alan; Japonya’dan bir heyetin geldiği, bu heyetin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile görüşme yaptığı ve görüşmede işçilerin şikayetlerini giderecek nitelikte 2.5 Milyon USD’lik yatırım yapacaklarını, bazı bakanlar ile görüşüldüğünü ve bu görüşmeler esnasında tazminat davalarından duyulan endişelerin dile getirildiğinin de doğru olmadığını  açıklayan TOYOTA OTOMOTİV SANAYİ TÜRKİYE A.Ş., ortaya atılan bu iddiaların gerçekle bağdaşmadığını; zira, Japonya’dan ülkemize herhangi bir heyet gelmediğini ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve diğer bakanlıklar nezdinde görüşmeler yapılmadığını da bildirdi.

Şirket tarafından yapılan açıklamada; “Çalışma koşullarının daha da iyileştirilmesinin sürekli bir faaliyet olarak yürütüldüğü, çalışanların sağlığına verilen önemin sadece ülkemiz standartları değil dünya standartlarının da üzerinde olduğu ifade edilmiştir. İşçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili ihtiyaç duyulan düzenlemeler sürekli olarak ve beklenmeksizin gerçekleştirilmekte ve iddia edildiği üzere çalışanların şikayetlerini giderecek nitelikte 2.5 Milyon USD tutarında yatırım kararı alındığı doğruyu yansıtmamaktadır.” denildi.

TOYOTA OTOMOTİV SANAYİ TÜRKİYE A.Ş. tarafından, yatırımların durdurulacağı yönünde haberde yer alan ibarenin de kesinlikle doğru olmadığı belirtildi. Bugüne kadar 1.2 Milyar Euro yatırımı bulunan şirketin, Türkiye’ye olan güveninin tam olduğu, yatırımları durdurmak şeklinde herhangi bir kararı olmadığı, aksine yatırımların artarak devam edeceği vurgulanarak şöyle denildi.

“Bu durum, Toyota’nın Sakarya iline ve Türkiye’ye duyduğu güvenin en açık göstergesidir.  İnsana saygıyı ön planda tutan şirketimizle ilgili bu tür asılsız haberler şirketimizin çalışanlarını ve tüm paydaşlarını derinden üzmektedir.

TOYOTA OTOMOTİV SANAYİ TÜRKİYE A.Ş. olarak gerçekleri paylaşmak amacı ile fabrikamızın basın mensuplarına her zaman açık olduğunu belirtiriz.”

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir