Tatilden önce mutlaka aracınız kontrolden geçmeli!

Uzmanlar, özel aracı ile yaz tatili yolculuğuna çıkacakların araçlarına yaz bakımı yaptırmaları konusunda uyararak, ‘Yaptırılacak bakımlar ve alınacak tedbirler hem mala hem de cana gelecek zararları ortadan kaldıracak’ dedi. Makine Mühendisi Güngör Kaya, özel aracı ile yaz tatili yolculuğuna çıkacakların araçlarına yaz bakımı yaptırmaları konusunda uyararak, ‘Yaptırılacak bakımlar ve alınacak tedbirler hem mala hem de cana gelecek zararları ortadan kaldıracağı gibi ayrıca zamandan ve akaryakıttan tasarrufu sağlayacaktır’ dedi.

Sorunsuz bir yolculuk için bakım şart

Yaz tatili için aracıyla seyahate çıkacaklara bazı tavsiyelerde bulunarak araç sahiplerinin gerekli bakım ve kontrolleri ihmal etmemesi gerektiğine dikkat çeken Makine Mühendisi Güngör Kaya, ‘Araçları ile tatil yolculuğuna çıkacak sürücülerin sorunsuz, huzurlu bir yolculuk ve tatil geçirmek için, tatile çıkmadan önce gerekli bakım ve kontrollerini mutlaka yaptırmalıdırlar. Yolculuk öncesi yapılacak bakımlar seyahat esnasında hem cana hem de araca gelebilecek zararları ortadan kaldıracağı gibi ayrıca maddi olarak ta tasarrufu sağlayacaktır’ dedi.
Makine Mühendisi Güngör Kaya, ‘Düzenli bir bakım arızasız, yakıt tasarruflu ve çevre dostu aracın sağlamlığını koruması için şarttır. Bunun için en uygun yöntem aracınıza gerekli bakımları zamanında yapmak olacaktır. Tatile giderken ve tatil sırasında uzun süre sıcak asfaltta ve bozuk yollarda kullanılan araçlar bu şartlardan dolayı belirli ölçülerde olumsuz yönde etkilenmektir. Araçlarımızın olumsuz yönde etkilenmesini ve de arızalanmasını engellemek için bakım ve kontrollerin zamanda uzman kişiler tarafından yapılmasına dikkat etmemiz gerekir’ ifadelerini kullandı.
Makine Mühendisi Güngör Kaya, otomobil ile mutlu bir tatil yolculuğunun yapabilmesi için yolculuk öncesi ve yolculuk esnasında alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı;
Uzun yola çıkmadan önce ilk olarak yolla aracımızın tek bağlantısı olan lastiklerinizi kontrol etmelisiniz. Lastiklerin havası ve diş derinliğinin kontrolünden sonra aracın rot balans kontrolü yaptırılmalıdır. Rot balans ayarı düzgün olmayan otomobil hem büyük tehlikelere kapı açar hem de sürücüyü daha fazla yorar. Bu nedenle hareket aksamları ile ilgili bakım-kontroller detaylı yapılmalı ve varsa sorunlar giderilmelidir.
Araçta kartel kapağı bölgesi ve motor bloğu üzeri başta olmak üzere herhangi bir yağ veya su kaçağı olup olmadığı kontrol edilmeli varsa bu sorun giderilmelidir.
Frenlerin eşit tuttuğunda emin olunuz. Fren yapılması anında aracın bir tarafa çekmesi tehlikeli sonuçlara sebep olabilir. Bu nedenle araç fren sistemi tüm detayları ile uzman kişilerce kontrol edilmeli ve bakımları yapılmalıdır.
Uzun yolda aracınızın daha verimli olması ve motorun sağlıklı çalışabilmesi için motor yağının istenilen özelliklere sahip ve yeterli miktarda olması gerekir. Aracınızın mutlak suretle motor yağı kontrolünü yapınız-yaptırınız. Ayrıca motor yağının veya yağ filtresinin değişim zamanı gelmiş ise değiştiriniz. Eğer yağ değişim zamanına daha vakit varsa aracınızın yağ seviyesini kontrol ediniz. Eğer eksikse araç üreticinizin belirttiği motor yağını motora ilave edin.
Hava filtresini uzun yolculuklardan önce kontrol etmek hem performans hem de tasarruf açısından önemlidir. Hava filtresi genelde 10 bin km’de bir değiştirilir. Ancak hava filtresinin durumuna göre bunu daha erkene çekilebilir.
Motor aksamındaki kayışlar kontrol edilmeli kullanım ömrünü tamamlamak üzere olan kayışlar değiştirilerek yerlerine araç modeline uygun özel fiber materyallerden üretilen yüksek ısı direncine sahip bu kayışlar takılmalıdır.
Yaz tatili yolculuğunuzun daha rahat geçmesi için klima sistemi yola çıkılmadan önce mutlaka test edilmelidir.
Soğutma sıvısının seviyesi, durumu ve konsantrasyonunu kontrol edilmeli ve eksilmişse ilave edilmelidir. Termostatın çalışıp çalışmadığını, kayışların, kelepçelerin ve hortumların sıkılık v e durumlarını kontrol ediniz veya ettiriniz.Cam sileceklerinizin verimli şekilde çalışmasını mutlaka sağlayınız. Aracınızın tüm cam ve aynalarının kullanmaya elverişli ve temiz olmasına özen gösteriniz. Aşınmış, sertleşmiş cam sileceklerinizi değiştiriniz. Cam sileceği sıvısı deposunun dolu olmasına özen gösteriniz.
Aydınlatma sisteminde yer alan tüm lambaları kontrol ediniz ve çalıştıklarından emin olunuz. Farların ve diğer uyarıcı lambaların üzerini kaplayan yol kirleri ile vb. kirleri ıslak bir bezle temizleyiniz. Yanınıza yedek far ampulü almayı ihmal etmeyin.
Kaçaklara karşı egzoz sisteminizi kontrol ediniz, ettiriniz. Egzoz kaçağı motorun verimini düşüreceği gibi seyahat esnasında hem sessiz ve rahat bir sürüş ortamını yok edebilir hem de sağlık problemleri yaratabilir.
Ayrıca seyahat güvenliğiniz açısından taşıtınızda cep telefonu, ilk yardım çantası, uyarı araçları (ışıldak, reflektör gibi), alet kutusu, akü şarj kablosu, çekme halatı, takoz, yedek hidrolik, yedek yağ, yedek su ve el feneri başta olmak üzere olumsuz durumlarda kullanabileceğiniz yardımcı araç ve gereçleri mutlaka bulundurunuz.

 

İHA, Haber7

Abdülkadir YEŞİLYURT

1987 yılında Niğde de doğdu. İlköğretim ve liseyi Amasya’da tamamladı. 2006 yılında Dicle Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği bölümünü kazandı. 2007 yılında Marmara üniversitesine kabul edildi. 2010 yılında Marmara Üniversitesi’nden otomotiv öğretmeni olarak mezun oldu. Şu anda Marmara Üniversitesi’nde “Silindir basınç değişiminin titreşim üzerine etkileri” konulu yüksek lisans tez çalışmasını sürdürüyor. İngilizce bilen Yeşilyurt; otomotivin tarihi gelişimi, içten yanmalı motorlar ve araçlarda arıza teşhisi konularında çalışmalar yürütmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir