Takografçılardan “ağır kusur” isteği…

Uluslararası Takografçılar Derneği Başkanı Mustafa Çobanlı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, takograf cihazlarındaki hilelerin önlenmesine yönelik çıkardığı yönetmeliğin halen hayata geçirilmediğini belirtti.
Çobanlı, yaptığı açıklamada, tır, kamyon ve otobüs gibi karayolu taşımacılığı yapan araçlarda kullanılan takograf cihazlarında yapılan çeşitli hilelerle, can ve mal kaybına davetiye çıkarıldığını belirtti.
Takograf cihazlarında yapılan hileler ile hız limitlerinin üstünde giden araçların yasal hız sınırında gidiyormuş gibi gösterildiğini ifade eden Çobanlı, bu durumun araç muayenesinde tespit edilmesi halinde ”hafif kusur” olarak değerlendirildiğini kaydetti.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, takograf kusurlarının araç muayenelerinde ağır kusur olarak değerlendirilmesi için yönetmelik yayımladığını hatırlatan Çobanlı, şunları kaydetti:
”Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yayımladığı 12 Ocak tarihli ‘Takograf Cihazları Muayene ve Damgalama Yönetmeliği’nde, takograf cihazının kalibrasyonunun yapılmamasının araç muayenelerinde ‘ağır kusur’ sayılması istendi. Yönetmelikte, bu konuda gerekli düzenlemenin yapılması için 15 Mart’a kadar süre tanındı.
Ancak, halen araç muayene istasyonlarında bu yönetmelik hayata geçirilmedi. Bakanlığın çalışması çok önemli bir gelişme ve takografçılar olarak bakanlığın bu girişimine destek veriyoruz.
Ancak, takograf cihazlarındaki hilelerin önlenmesine yönelik bu yönetmeliğin bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz. Bu yönetmelik halen uygulanmıyor ve muayene istasyonları takograflardaki hileleri halen hafif kusur olarak değerlendiriyor. Ulaştırma Bakanlığı’nın bir an önce harekete geçmesi ve muayene istasyonlarındaki kriterlerin değiştirilmesi gerekiyor.”
”40 bin araç tehlike saçıyor”
”Takograf Cihazları Muayene ve Damgalama Yönetmeliği”nde uygulama tarihi olarak belirtilen 15 Marttan sonra yaklaşık 40 bin aracın muayene istasyonlarından geçtiğini, ancak bunlarda takograf cihazlarına yönelik hilelerin ağır kusur olarak değerlendirilmediğini ileri süren Çobanlı, ”Yollarda tehlike saçan bu araçların yeniden muayeneye çağrılmaları ve muayene istasyonlarındaki kriterlerin yönetmeliğe göre düzenlenmesi için suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyoruz” dedi.
AA, haber7

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir