Renault’un düzenlediği “Sizin Fikriniz Sizin Projeniz” Uluslararası Yol Güvenliği Yarışması iki yaşında…

Trafik Sorunlarını Çözmek İçin Liseliler İşbaşında!

Renault tarafından düzenlenen ‘Sizin Fikriniz Sizin Projeniz’ Uluslararası Yol Güvenliği ve Sürdürülebilir Ulaşım Yarışması’na bu yıl İstanbul’daki bütün Anadolu Liseleri katılıyor. 18 Aralık’ta yapılan, 142 Anadolu Lisesinin müdür ve öğretmenlerinin katıldığı bilgilendirme semineriyle, Liseler için bu sene de heyecan ve etkinlik dolu bir yarış başladı. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün işbirliği ile düzenlenen yarışma 10.sınıf öğrencilerini yakın çevrelerindeki somut trafik ve ulaşım sorunlarına çözüm üretmek için harekete geçmeye davet ediyor. Yarışmanın düzenleyicileri arasında Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği ve Total Oil Türkiye’de bulunuyor.

Yarışmanın Türkiye Finali Mayıs ayında yapılacak. Nisan ayında Türkiye’deki jüri tarafından belirlenecek en başarılı uygulamayı geliştiren öğrenciler Haziran ayında Fransa’da yapılacak Uluslararası Finalde Türkiye’yi temsil edecek. Geçen yıl Türkiye birincisi olan Zeytinburnu Anadolu Lisesi, Uluslararası Finalde de Dünya üçüncülüğü ödülünü kazanmıştı. Yarışmada ilk üçe giren sınıfların öğretmenlerine ve öğrencilere çeşitli hediyeler de verilecek.

Liselilerin başarıları fikirlerini uygulayıp, etkili sonuç almalarına bağlı

“Sizin Fikriniz Sizin Projeniz” yarışmasına katılacak olan Liselilerden öncelikle kendi yakın çevrelerinde ki en önemli yol güvenliği ya da ulaşım sorununu saptayıp, bu sorunun iyileştirilmesine yönelik kendi somut çözüm önerilerini üretmeleri bekleniyor. Ancak iş burada bitmiyor. Liselilerin bu fikirleri bir proje ve eylem planına dönüştürüp harekete geçerek uygulamaları gerekiyor. Yarışmadaki başarıları fikirlerini hayata geçirip etki ve sonuç elde etmelerine bağlı. Geçen yıl Zeytinburnu Anadolu Lisesi öğrencileri projelerini başarıyla uygulayıp, anaokulu çocuklarına gerçek ve model alınabilecek bir eğitim sınıfı sağladıkları için Dünya üçüncüsü olmaya hak kazanmış; Dünya birincisi olan Hintli öğrenciler ise okullarının çevresindeki trafik karmaşasını gerçekten en aza indirgemeyi başarmıştı.

Amaç : Sorunları çözeceğine inanan sorumlu ve

katılımcı bir gençlik yaratmak

Yarışmanın temel amaçlarından biri de öğrencilerde toplumsal sorunların aktif ve katılımcı vatandaşlar tarafından çözülebileceği bilincini yaratmak. Bu yüzden proje ve aksiyonların öğretmenler ve okul idaresi değil, bizzat öğrencilerin kendileri tarafından belirlenip uygulanması isteniyor. Öğretmenlerin rolü ise katılımı teşvik, kolaylaştırıcılık ve rehberlik olarak belirleniyor. Yarışmada öğrenciler, proje içeriği ve uygulama araçları konusunda tamamen özgür bırakılıyor. Gençler, “sürdürülebilir ulaşım ve yol güvenliğine yönelik geliştirdikleri lokal çözüm uygulamalarını, imza kampanyaları, tiyatro ve film gösterimi ya da poster, afiş gibi çalışmalarla çevrelerinde yaygınlaştırabiliyorlar.

Öğretmenler bilgilendiriliyor

18 Aralık’da Ceylan InterContinental Hotel’de düzenlenen bilgilendirme ve eğitim seminerinde 142 Anadolu Lisesi’nin yönetici ve proje sorumlusu öğretmenlere Yarışmanın

pedagojik amaçları ile yöntem ve teknikleri anlatıldı. Öğretmenlere yol güvenliği ve sürdürülebilir ulaşım konularının yanı sıra gençlerin katılımcılığını geliştirmek üzere uygulayabilecekleri yöntemlerle ilgili bilgi ve dokümantasyon sağlandı.

Seminerde bir konuşma yapan Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar şunları söyledi:

Renault olarak ilk kez 2002 yılında başlattığımız ‘Sokakta ilk Adımlar’ projemizle 10 yılda 1milyon 200 bin ilköğretim öğrencisine trafik ve yol güvenliği bilinci kazandırdık. 2011-2012 eğitim- öğretim yılında hayata geçirdiğimiz ‘Sizin Fikriniz Sizin Projeniz’ yarışmasıyla liseli öğrencileri de eğitim şemsiyemizin içine aldık. Ama daha da önemlisi ‘sürdürülebilir ulaşım, çevre ve yol güvenliği’ konusundaki girişimlerimize genç bakışı da dahil ettik. Yarışmamızın amacı: öğrencileri etraflarındaki çevre ve yol güvenliği sorunları konusunda etkin sorumluluk almaya teşvik ederek bilinçlendirmek. Bölgelerinde bulunan sorunların çözümüne demokratik bir katkı sağlayarak sorumluluk ve katılımcılık yeteneklerini geliştirmek. Geçen yıl gençlerin uyguladıkları projeler hayranlık vericiydi. Onlar etkili ve sorumlu olmanın hazzını yaşarken biz de sorumluluk alan gençlerden öğrenecek ne kadar çok şeyimiz olduğunu keşfettik. Bu dinamizmi arttırmak için bu yıl yarışmamızı daha geniş öğrenci kitlesine yaydık. Öğrencilerimizin yol güvenliği sorunlarının çözümüne bu yıl da aktif biçimde katılacaklarına inanıyoruz. Toplum olarak bu hayati sorunlara temelden ve gençlerle birlikte odaklanırsak sorunun değil, çözümün bir parçası olabiliriz.”

Seminere katılan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız proje hakkında görüşlerini şöyle dile getirdi: “Öğrencilerimizin üretkenliğini ve grup çalışmalarına katılımını arttıran, çevreyi tanımalarını sağlayan, yeni şeyler öğretmeyi amaçlayan bu projenin, öğrencilerimize kazandırdığı olumlu davranışlar bizi çok mutlu etmektedir. Projenin aynı zamanda tüm İstanbul’da uygulanması ile dezavantajlı bölgelerimizdeki öğrencilerimize de ulaşmakta ve böylece yaptıkları projelerle yaşadıkları çevreyi daha iyi tanımalarını ve gelişimlerini sağlamaktayız.”

Dünya Sağlık Örgütü 2020 yılı

trafik kazası öngörüsü: Türkiye’de 2,5 milyon kaza

Seminerde söz alan Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Hitay Güner ise şunları belirtti: “Türkiye’de 2011 yılında yılında ortalama her gün 3 bin 366 kaza oldu ve bu kazalarda her gün 19 kişi öldü ve her gün 652 kişi yaralandı. Dünya Sağlık Örgütü, bütün ülkeleri kapsayan bir çalışmasında Türkiye için sayıları ileriye dönük olarak şöyle öngörüyor: 2020 yılında bu günkü 17 milyon araç sayısı 30 milyona, bu günkü 1,3 milyon trafik kazası sayısı 2,5 milyona varacak. Ölümler ve yaralanmalar için kimse yorum yapmak istemiyor. Türkiye’nin nüfusunun yarısından fazlası 30 yaşın altındadır ve trafik kazalarında yaşamını yitirenlerin çoğunluğu 0-29 yaş grubundandır. Akla gelecek her türlü önlemi almazsak gelecek on yıl endişe vericidir. En etkili önlem ve adım insanları bilinçlendirmek, trafik kültürü edinmelerini sağlamaktır. Bu nedenle özellikle genç kuşak muhakkak eğitilmeli ve yönlendirilmelidir.”

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir