Renault 4 milyonuncu aracını banttan indirdi

Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, 4 milyonuncu otomobilini üretti. Üretilen 4 milyonuncu araç ise iç pazara gidecek kırmızı renkli bir Megane oldu. Oyak Renault açıklamasına göre, 4 milyonuncu otomobil üretimi dolayısıyla tören düzenlendi. Oyak Renault Otomobil Fabrikaları Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, törende yaptığı konuşmada, 4 milyonuncu otomobili üretmenin haklı gururunu yaşadıklarını ifade etti.

Tunalıoğlu, şunları kaydetti:

”Üstelik 4 milyonuncu otomobilimiz, Türkiye’de hatchback otomobil alışkanlığının yerleşmesinde önemli bir rol oynayan modelimiz Megane HB oldu. Türkiye’deki 43 yıla ulaşan tarihimiz boyunca Türkiye’nin ilk station wagon (Renault 12 SW), ilk klimalı (Renault 12 GTS), ilk dizel motorlu (Renault 9 GTD), ilk otomatik vitesli (Renault 9), ilk yol bilgisayarlı (Renault 21 Concorde) otomobilini ve ilk dizel otomobil motorunun üretimini gerçekleştirerek pek çok ilke imza attık. 2011 yılı sonunda seri olarak üretmeye başladığımız elektrikli Fluence ile Türk otomotiv sanayinde yeni bir çığır açtık. Şimdi de 4 milyonuncu otomobilimizi alkışlarla Türkiye’deki şanslı müşterisine yolluyoruz. 1971 yılında 368 kişiyle sadece Türk pazarı için bin 514 otomobil üretiyorduk. Bugün ise 6 bin kişiden oluşan büyük bir aileyle dünyanın 5 kıtasındaki müşterilerimiz için yüz binlerce otomobil üretiyoruz. Başlangıçta 20 bin olan üretim kapasitemiz bugün 360 binlere yükseldi. 70’lı yıllardan günümüze Türkiye’de üretilen her 2 otomobilden 1’inde sizlerin el emeği var. 4 milyona ulaşan üretimimizin yarısından fazlası 5 kıtada 100 ülkenin yollarında Türk Bayrağını gururla taşıyor.”

Oyak Renault’nun proje ekipleriyle yeni model çalışmalarına katılmak amacıyla Bursa’ya gelen Renault Tasarım Direktörü Laurens van den Acker de Oyak Renault’nun 4 milyoncu üretim gururunu paylaştı.

Van den Acker, Oyak Renault’un üretim kalitesi ve çalışanlarının yetkinlik, motivasyon, işlerini tutkuyla ve özveriyle en iyi şekilde gerçekleştirmeleriyle 4 milyonuncu üretim başarısına imza attığını belirterek, bunun kendisine Oyak Renault’da üretilecek yeni modeller konusunda güven verdiğini ifade etti.

Oyak Renault, Renault’nun Batı Avrupa dışındaki en büyük iştiraki

1969’da kurulan ve iki yıl sonrasında faaliyete geçen Oyak-Renault Otomobil Fabrikaları, bugün Renault’nun Batı Avrupa dışındaki en büyük iştiraki konumunda bulunuyor. Karoseri-montaj ve mekanik-şasi fabrikaları, Ar-Ge Merkezi ile bir uluslararası lojistik merkezinden oluşan Oyak Renault, Renault Grubu’nun dünya çapındaki 38 üretim merkezinden biri.

1971 yılında Renault 12 modeli ile üretime başlayan Oyak Renault yıllar içerisinde Renault 9, Renault 11, Renault 21, Renault 19, Megane Sedan, Megane Wagon, Symbol, Clio, Fluence, Megane HB, Fluence ZE’den oluşan 9 farklı model 18 farklı kasa üretti. Oyak-Renault, halen Symbol, Clio III modelinin 3 ve 5 kapılı hatchback ve Grand Tour versiyonlarını, Fluence, Fluence ZE ve Megane HB modelleriyle bu otomobillerin motor ve mekanik aksamlarını üreterek ihraç ediyor. Oyak Renault’da üretimin tek bir montaj hattında gerçekleştirilmesi, kendisine ürün karması ve miktar konularındaki değişikliklerde esneklik ve kolaylıkla uyum gösterebilme olanağı sağlıyor.

4 milyonuncu otomobilini üreten Oyak Renault, 2012 yılı Şubat ayı sonu itibarıyla 55 bin 165 adet otomobil üretimi ve 38 bin 485 otomobil ihracatı gerçekleştirdi. Oyak Renault’nun ürettiği 4 milyon otomobilin yüzde 46’sı, 5 kıtada Avustralya’dan Yeni Zelanda’ya, Fransa’dan İngiltere’ye, Tayland’dan Mısır’a, Fas’tan Güney Afrika’ya, Kolombiya’dan Martinik’e 100’den fazla ülkede satıldı. 2011 yılı sonunda elde edilen 3,2 milyar doları aşan ihracat cirosuyla birlikte Oyak Renault’nun ihracatı 15 yılda 24 milyar doları geçti.

Oyak Renault’nun Mekanik-Şasi Fabrikası ise halen üretilen Fluence, Megane HB, Clio ve Symbol modelleri için motor, vites kutusu ve diğer yürüyen aksam parçalarının üretimini gerçekleştiriyor. Oyak Renault, son 10 yılda; her yıl düzenli olarak sürdürdüğü yaklaşık 50 ile 250 milyon dolar tutarındaki yatırımları ile Türk ekonomisine katkıda bulunmaya devam etti.

Haber7

AA, Haber7

 

Abdülkadir YEŞİLYURT

1987 yılında Niğde de doğdu. İlköğretim ve liseyi Amasya’da tamamladı. 2006 yılında Dicle Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği bölümünü kazandı. 2007 yılında Marmara üniversitesine kabul edildi. 2010 yılında Marmara Üniversitesi’nden otomotiv öğretmeni olarak mezun oldu. Şu anda Marmara Üniversitesi’nde “Silindir basınç değişiminin titreşim üzerine etkileri” konulu yüksek lisans tez çalışmasını sürdürüyor. İngilizce bilen Yeşilyurt; otomotivin tarihi gelişimi, içten yanmalı motorlar ve araçlarda arıza teşhisi konularında çalışmalar yürütmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir