Otomotiv sektörünün yeni gelir kaynağı satış sonrası araç içi bilgi ve yönetim uygulamaları…

Frost & Sullivan’ın araştırmasına göre satış sonrası araç bilgi, servis ve yönetim uygulamaları Kuzey Amerika’da daha da popülerlik kazanıyor

Frost & Sullivan’ın yeni araştırması, otomotiv sektöründe uygulama tabanlı uzaktan teşhis ve prognoz ile ödemeli uygulama modellerine geçişin, kuruluşlar için yeni bir gelir kaynağı olduğunu ortaya koyuyor.

2010 yılında Türkiye’de faaliyetlerine başlayan dünyanın önde gelen araştırma ve danışmanlık kuruluşlarından Frost & Sullivan, Türkiye’de hazırladığı başta enerji, otomotiv, savunma ve sağlık olmak üzere çeşitli sektörlerde uzun vadeli pazar öngörülerini de kapsayan raporlarıyla uluslararası şirketlerin ve yatırım fonlarının Türkiye’deki faaliyetlerine yardımcı olmanın yanı sıra farklı sektörlerde birçok Türk firmasına özel araştırma ve danışmanlık hizmetleri vererek iç ve dış pazarlarda büyümelerine yardımcı olmayı sürdürüyor. Bu kapsamda Frost & Sullivan, Türkiye otomotiv sektörünü de yakından ilgilendiren araç yönetim uygulamaları alanında Kuzey Amerika pazarında yaşanan yeni gelişmeleri mercek altına alıyor.

 

Teknolojik gelişmeler hakimiyet kuruyor

Başta akıllı telefon ve tabletler olmak üzere bağlı aygıtlardaki artış, araç yönetim uygulamalarının Kuzey Amerika’daki kullanımını hızlandırıyor. Uygulamalar, satış sonrası pazarda enformasyon/eğlence ve kolaylıklarla ilgili çözümlerin egemenlik kurmasına yol açarken, dikkatlerin araç servis, enformasyon ve yönetim uygulamalarına doğru çevrilmesi bekleniyor. Frost & Sullivan analistlerine göre bu geçiş, Kuzey Amerika’daki orijinal ekipman üreticileri (OEM), üçüncü şahıs geliştiriciler ve satış sonrası katılımcılara uzun vadede önemli gelir fırsatları sunuyor.

 

Frost & Sullivan’ın “Müşterinin Sesi” anketini de içeren Kuzey Amerikan Satış Sonrası Uygulamalar—Araç Bilgi, Servis ve Bakım Uygulamalarının Stratejik Analizi başlıklı yeni araştırması, katılımcıların yaklaşık yüzde 50’sinin araç yönetim uygulamalarına aşina olduklarını ya da kullandıklarını ortaya koyuyor. Çalışma ayrıca katılımcıların yaklaşık yüzde 50’sinin, araç içindeyken araç yönetim ve arıza destek uygulamalarını kullanma olasılığının bulunduğunu da açığa çıkarıyor.

 

Araç sahipleri daha fazlasını istiyor

Frost & Sullivan’ın araştırmasına göre bağlantılı deneyime alışkın olan araç sahipleri, araçlarını izlemelerine, yoldayken hizmet alabilmelerine ve parça, aksesuar satın alabilmelerine olanak sağlayan mobil ve araç içi uygulamaların daha fazla entegre edilmesini talep ediyorlar. Artan talep, Kuzey Amerikan otomotiv sektörü satış sonrası pazarının önünde duran fırsatları da çoğaltıyor.

 

Frost & Sullivan Endüstri Analisti Kumar Saha, uzaktan teşhis ve prognoz özelliklerinde yaşanan gelişmelerin, satış sonrası araç yönetim uygulamaları için bir dönüm noktası olacağını ileri sürüyor. Saha, araç sahipleri etkin arıza ve onarım desteği veya bakım takibi sağlayan uygulamalara daha fazla bütçe ayırmak istedikçe, kazanç oranının da artacağına vurgu yapıyor.

 

Sektör doğru ortaklıklar geliştirmeli

Saha, araç bilgi ve yönetim uygulamaları alanında yaşanan yeni gelişmeler hakkında şu önerilerde bulunuyor: “Çeşitli OEM’ler, temel ürünlerinin yanı sıra üyelik veya ücret almak yerine müşterilere daha cazip gelebilecek “ücretsiz premium” model sayesinde daha kapsamlı özellikleri sunmanın yollarını arıyorlar. Ancak araç yönetim uygulamalarının paralı olması halen bir engel olmayı sürdürüyor. Satış sonrası servis katılımcıları ve bayilikler, uygulamaları genel e-ticaret stratejilerinin öncelikli olarak katma değer özellikleri şeklinde kullanıyor ve bu da doğrudan kazanç olanaklarını sınırlandırıyor. Bağımsız üçüncü şahıslar, müşteri adaylarının oluşturulması, tanıtım ve ücret modellerinin listelenmesi aracılığıyla en yüksek kazançları elde ederken, OEM ve satış sonrası katılımcıların kazanç elde ederek rekabeti sürdürebilmeleri için uygulamalı uzaktan teşhis ve prognoz özelliklerini sunmaları gerekiyor.”

 

Araç yönetim uygulamalarının, araç sahiplerinin ödemelerini sağlamak üzere gerçek zamanlı araç takibi, uzaktan onarım ve izleme kapasiteleri gibi ileri özellikleri içermesi gerektiğinin altını çizen Frost & Sullivan Endüstri Analisti Kumar Saha, distribütör ve perakendecilerin bu özellikleri tanıtmak ve yeni bir gelir akışını ortaya çıkarmak için doğru sektör ortaklarını kurmaları gerektiğini de sözlerine ekliyor.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir