Otomobilde ÖTV vurgunu

Maliye ithal otomobilleri sıkı takibe aldı. Sahte belgelerle getirilen, kağıt üstünde modeli ve yaşı değiştirilen lüks otomobil dolandırıcılığına ÖTV vurgunu da eklendi. Maliye bazı araç kiralama şirketlerinin Hazine’den teşvik belgesi alıp vergisiz otomobil ithalatı yaptığını tespit etti. Araçları kiralamak yerine satışa çıkaran şirketlerle ilgili bilgi toplanıyor. Maliye firmaları sıkı takibe aldı. Yapılan incelemelerde sahte belge ve fatura üzerinden ÖTV matrahının düşük gösterildiği ortaya çıktı. İncelemelerin ucu araç kiralama şirketlerine dayandı. Maliye, Gümrük ve Ticaret ile Sanayi Bakanlığı’na gelen ihbarlarda araç kiralama adı altında şirket kuran bazı firmaların araçları yatırım malı gibi Türkiye’ye sokup vergi muafiyetinden yararlandığı tespit edildi.

Vergi ödemiyorlar

Maliye yetkilileri, “İlgili bakanlıklardan araç kiralama şirketlerine ilişkin bilgi istedik. Uygunluk belgesi alan şirketlerin listesi elimizde. Otomobil ithal ettiğimiz ülkelerdeki firmalardan da Türkiye’ye satılan araçlar konusunda bilgi talep ettik” yorumunu yaptı. Genel incelemelerin ardından firma bazında incelemeye geçeceklerini belirten yetkililer, “Adı taşıt kiralama şirketi olarak geçiyor. Bakanlıktan gerekli izinleri alıyor, Hazine’den de yatırım teşvik belgesi. İthal otomobilleri yatırım malı gibi göstererek vergisiz ithalat yapıyor. Bu teşvik belgesi ile her türlü vergi indiriminden yararlanıyorlar sonra da bu araçları kiralamak yerine satışa çıkarıyorlar” değerlendirmesini yaptı.

Fiyat taraması yapılıyor

İthal otomobillere yönelik ihbarlardan yola çıkarak denetimleri sıklaştıran Maliye’nin incelemelerinde bazı ithalatçıların düşük vergi ödemek için ürünü gümrükte gerçek değerinin altında gösterdiği bu yolla yüksek tutarlarda vergi kaçırdığı ortaya çıktı. Gelir İdaresi, ithal girdilerle ilgili fiyat taraması yaparken, yurtiçi ve yurtdışı firmalar nezdinde fiyat araştırması yapıyor. Bu taramanın ardından şüpheli bulunan firmalar ile fiyatta tutarsızlık belirlenen girdilere ilişkin denetim başlatılıyor.

40 personel görevden alındı

Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün’ün talimatıyla başlatılan inceleme de savcılıkta son buldu. Araçların teknik servislerini onaylamak amacıyla bakanlık bünyesinde kurulan İhtisas Dairesi’nde tuhaf ilişkiler ağı belirlendi. Dairede, yolsuzluğa buluşan 40 personelin işine son verildi.

Haber7

Abdülkadir YEŞİLYURT

1987 yılında Niğde de doğdu. İlköğretim ve liseyi Amasya’da tamamladı. 2006 yılında Dicle Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği bölümünü kazandı. 2007 yılında Marmara üniversitesine kabul edildi. 2010 yılında Marmara Üniversitesi’nden otomotiv öğretmeni olarak mezun oldu. Şu anda Marmara Üniversitesi’nde “Silindir basınç değişiminin titreşim üzerine etkileri” konulu yüksek lisans tez çalışmasını sürdürüyor. İngilizce bilen Yeşilyurt; otomotivin tarihi gelişimi, içten yanmalı motorlar ve araçlarda arıza teşhisi konularında çalışmalar yürütmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir