Yüksek Performans ve Yakıt Tasarrufu İçin Yaz Lastiklerine Geçmenin Tam Zamanı

Pirelli, güneşin kendini göstermeye başladığı şu günlerde, performans, güvenlik ve yakıt tüketimi açısından mevsimine uygun lastik kullanımının önemine dikkat çekiyor. 01 Nisan 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Pirelli’den yaz lastikleri  alımlarına World’e özel 8 taksit ve 3 ay taksit erteleme fırsatı sunan Pirelli, kış lastiklerini saklamak isteyenlerde yetkili satıcıları vasıtasıyla lastik saklama hizmeti de sunuyor.

Pirelli, güneşin kendini göstermesi ve havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte, güvenliğinizi ve performansınızı artırmak ve yakıt tüketimi ile çevreye olan etkileri azaltmak için mevsimine uygun lastik kullanılmasını öneriyor. Kışın kış lastiği kullandıysanız güvenlik ve performansta kazandığınızın altını çizen Pirelli, şimdi ise kış lastiklerinden yaz lastiklerine geçerek aracınızı bahara hazırlamanın  tam zamanı olduğunu hatırlatıyor ve bu dönemde kış lastiği kullanmaya devam etmenin, performans kaybı, daha fazla aşınma ve daha fazla yakıt tüketimine yol açacağını ifade ediyor.

Öte yandan Pirelli, 01 Nisan 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere tüm yaz lastikleri alımlarına World’e özel 8 taksit ve 3 ay taksit erteleme fırsatı sunarken; kış lastikleri için de yetkili satıcıları vasıtasıyla lastik saklama hizmeti de veriyor.

Mevsime uygun lastik kullanımının güvenlik açısından da önem taşıdığına değinilirken, yaz lastiklerinin artı 7 derecenin üstündeki sıcak hava koşullarında, kuru ve ıslak zeminde daha kısa fren mesafesi sağladığı belirtiliyor. Havalar ısındığında kış lastiği kullanıyor olmak; güvenlik ve konfordan feragat etmeniz anlamına gelirken, yakıt tüketimini de artırıyor. Lastikler binek otomobillerde %20 oranında yakıt tüketimine etki ediyor. Yaz lastiklerinin dönme direncinin kış lastiklerine oranla daha düşük olması, daha az yakıt ve daha az aşınma anlamına geliyor.

Pirelli, kontrollü hızlanma ve ani frenlemenin sürüş güvenliği kadar yakıt ekonomisi için de önemli olduğu belirtirken, araç bakımlarının düzenli olarak yapılması gerektiğini hatırlatıyor. Aynı zamanda yumuşak bir sürüş tarzı benimsemek, ani hızlanma ve frenlemelerden kaçınmak, araç klimasını dikkatli kullanmak ve gerekmedikçe elektrikle çalışan cihazların kapatılması konusunda da uyarılarda bulunuyor.

Islak Zeminde Güvenli Sürüş ve Frenleme

Islak zeminde karşılaşılabilecek en büyük tehlikelerden biri olan suda kızaklama, lastiğin su birikintisi içinde adeta yüzmesine ve ani tutunma kaybına neden oluyor. Bu durumda lastiğin yer ile teması kesilmiş olduğundan frene basmanın olumlu bir etkisinden bahsetmek mümkün değil. Yapılacak en mantıklı iş, ayağı gaz pedalından tamamen çekerek, motor devir hızının aniden yükselmesine engel olmak ve direksiyonu mümkün olduğunca sabit tutup, yol ile temasa geçildiğinde aracın doğru yöne gitmesine çalışmak oluyor.

Yine dönüş esnasında frene basmak, lastikler üzerindeki baskıyı iki katına çıkardığından frenleme kuvvetine zıt bir kuvvet yaratıyor. Bu kuvvet de aracın sürüş kararlığını ve dolayısıyla yol tutuşunu zora sokuyor. Bu nedenle, frenlemeyi daha önce yaparak zamanında yavaşlamak ve en önemlisi, lastikler düz konumdayken fren yapmak sürüş güvenliği açısından oldukça önemli bir yer tutuyor.

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir