Michelin’in el yapımı lastikleri “Bulutlara Karşı Yarışıyor”

Dünyanın en uzun süren ve en prestijli tırmanma yarışı olan Pikes Peak’te Michelin, Peugeot Spor ve Sébastien Loeb ile güçlerini birleştiriyor. Loeb, 30 Haziran’da ABD Colorado’da bu yıl 91’incisi düzenlenen “Bulutlara Kadar Yarış” etkinliğinde, Peugeot 208 T16 Pikes Peak aracıyla yarışacak. Dokuz kez dünya ralli şampiyonu olarak kırılması zor bir rekora imza atan Loeb, bu yarışa özel tasarlanan Michelin lastiklerinin (31/71-18) desteğiyle tartışmasız favori gösteriliyor.

Sadece 20 kilometrelik mesafede 156 dönüşe sahip olan Pikes Peak parkuru, lastikleri kendine özgü zorluklarla karşı karşıya getirecek. Başlangıç ve bitiş noktasındaki rakım farkının 1800 metreden fazla olması, konvansiyonel yarış lastiklerini bu Amerikan etkinliğine uygunsuz hale getiriyor. Michelin ise dayanıklılık ve Super GT Dünya Ralli Şampiyonası’nda kullanılan ileri düzey teknolojilerin kombinasyonuyla özel lastikler geliştirerek bu soruna çözüm buldu. Michelin lastikleri, 875 Hp (beygir gücü) güç üreten ve sofistike aerodinamik özelliklere sahip olan Peugeot 208 T16 Pikes Peak otomobilinin karakteristik özelliklerine uygun olarak geliştirildi.

Michelin Motor Sporları Direktörü Pascal Couasnon, Michelin’in Fransa Clermont-Ferrand’daki Cataroux fabrikasında ‘el yapımı’ olarak üretilen bu özel lastiklerle ilgili şu bilgileri verdi:

“Peugeot 208 T16 Pikes Peak ve Sébastien Loeb için geliştirdiğimiz lastikler bir bakıma Michelin’in motor sporları alanındaki becerisinin, uzmanlığının bir karışımı. Partnerimizle işbirliği yaparak, Peugeot 208 T16 Pikes Peak otomobilini, LMP1 yarışı prototiplerinin 2014’ten itibaren kullanmaya başlayacağı ebat olan 31/71-18 lastikleriyle donatmaya karar verdik. Kilometre başına çok fazla olan dönüş sayısını dikkate aldık. Bu sayı, tipik bir parkurdan üç kat daha yüksek. Pikes Peak için geliştirdiğimiz Michelin lastikleri, aralıksız çabuk hızlanma ve yoğun frenleme sekanslarından kaynaklanan talepleri de karşılama kapasitesine sahip.”

Couasnon, yarış öncesinde ve esnasında kullanılan tüm kaplamaların, etkinlikten sonra geri dönüşüme tabi tutulacağını sözlerine ekledi.

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir