Michelin, sezonu kış lastik stoklarını bitirerek kapattı

Güneşin yüzünü göstermesiyle ısınan havalarla kışı geride bırakırken kış lastiği satışları rekor sayılara ulaştı. Türkiye’de, özellikle İstanbul’da yoğun kar yağışının yaşanmasıyla birlikte otomobil kullanıcıları kış lastiği satın almak için uzun kuyruklar oluştururken, Michelin kış lastiği stoklarını bitirerek sezonu kapatmış oldu.

Michelin Pazarlama Direktörü Sertan Akçagöz 2012 kış sezonunu değerlendirdi: “Otomobil kullanıcılarının bilinçlenmesi ve medyanın desteği sayesinde son yıllarda yükselen kış lastiği pazarı bir önceki yıla göre yüzde 10 oranında büyümüş bulunuyor.

Türkiye’de toplam lastik pazarının yakllaşık 10 milyon adet olduğunu düşünürsek, Türkiye’de ortalama 1,5 milyon lastik ile pazarın yaklaşık % 15’ini kış lastikleri oluşturuyor. Özellikle Türkiye’de 2004-2005 yılından sonra sürücülerde kış lastikleri kullanmaya yönelik bir alışkanlık ve bilinç oluşmaya başladı. Yalnız kar yağdığında değil, sıcaklığın 7 derecenin altında olduğu soğuk bölgelerde sürücüler artık rutin olarak kış lastikleri kullanmaya başladı. Özellikle bu yıl İstanbul’da yaşanan ağır kış koşulları ve kar yağışı ile birlikte stoğumuzda bulunan kış lastiklerini tamamen bitirdik” dedi.

Kış lastiğine talebin yüzde 50’den fazlası İç Anadolu, Doğu Karadeniz, Dogu ve Güneydoğu Bölgeleri’nden…

Kış aylarının oldukça ağır geçtiği İç Anadolu, Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde önemli oranlarda kış lastiği kullanımı görüldüğünü belirten Akçagöz; “Oran belirtmek gerekirse, Türkiye’de yıllık kış lastiği satışının yüzde 50’den fazlası bu bölgelerde gerçekleşiyor. Özellikle Ankara gibi soğuk bölgelerde bir alışkanlık oluştu. Bu yıl İstanbul’da da yaşanan ağır hava koşulları ve yağışla birlikte kış lastiği kullanımında bilincin arttığını söyleyebiliriz. İstanbul için ‘kış lastiği satılır mı?’ kaygısı, ortadan kalkmış durumda. Kar yağdıktan sonra, kış lastiği bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Özellikle bugünlerde;bayilerimizde kış lastiği talebinden dolayı sıra oluştugunu söyleyebiliriz. Bu nedenle kullanıcıların kış lastiği kullanımını alışkanlık haline getirmelerinde fayda var.” şeklinde konuştu.

“Tüketici deneyimleri yeni ürünler geliştirmede bizim için çok değerli”

Michelin olarak yıllık 550 milyon Euro’dan fazla bir bütçeyi Teknoloji Merkezi’ne harcayarak sürücü ve araç kriterlerine göre lastik geliştirdiklerini belirten Akçagöz; “Otomobil, hafif ticari ve 4×4 gibi birçok farklı sınıf için farklı boy ve ebatlarda kış lastiği ürün gamı bulunan Michelin, hızla büyüyen kış lastiği pazarına yeni ürünleriyle; ekstra performans ve güvenlik sağlayacak ürünler kazandırmak için tüketicilerin deneyimlerine büyük önem veriyor.

 

 

Yüksek performanslı sedan ve spor otomobiller için geliştirilen Pilot Alpin 4, 4×4 ve SUV araçlar için geliştirilen Latitude Alpin 2,2012 baharından itibaren Avrupa pazarında yer almaya başlayacak. Bu yeni kış lastiklerimiz güvenlik, hareketlilik ve uzun ömürlülük dengesini daha önce görülmemiş bir seviyeye çıkartıyor. Michelin Pilot Alpin ve Latitude Alpin’i geliştirirken Almanya, Fransa, Rusya, İsveç ve Kanada’da 4000’i aşkın sürücüye, kışın araç kullanım deneyimleri hakkında sorular sorularak kış koşullarında karşılaşılan durumları tespit edildi ve bu noktalar değerlendirildi” dedi.

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir