Güvenli yolculuklar için lastiklere dikkat!

Dünyanın en büyük lastik üreticilerinden Michelin, sürücülerin lastik kontrolü sırasında dikkat etmesi gereken en önemli noktaları aktarıyor. 125 yıllık deneyimiyle yol ile aracın tek temas noktası olan lastiklerin hayati değerini vurgulayan Michelin uzmanları, düzenli lastik kontrolünün güvenlik ve performansta fark yarattığı konusunda sürücüleri uyarıyor.

Lastik hava basıncını kontrol edin

Uzun yolculuklardan önce lastiklerin hava basıncının ölçülmesi tehlikeyi büyük ölçüde azaltır. Doğru seviyede basınca sahip olan lastikler; güvenlik, uzun ömür ve yakıt tasarrufu sağlar. Doğru lastik basıncı ise 3 kilometreden fazla mesafe kat edilmeden önce henüz lastik soğukken ölçülmelidir.

Diş derinliğinde 1,6 mm tehlike sinyali

Lastiklerin diş derinliğin ayda en az bir kere kontrol ettirilmesi gerekir. Lastiklerin sırt deseni 1,6 mm’ye kadar aşındığında ise lastikler için tehlike sınırı başlar. 1,6 mm’nin altında lastiklerin acilen değiştirilmesi gerekir.

Servis bakımında ön düzen ve balans ayarına dikkat!

Araçların servis bakımları ve trafik muayeneleri lastik bakımlarını yaptırmak için güzel bir fırsat yaratır. Dingil genişliği ve balans ayarı bozuk olan lastikler araç için tehlikelidir. Dingil genişliğinin bozuk oluşu yol tutuşunu etkilerken; balans ayarı yerinde olmayan lastikler de dönerken titreşim yaratır. Genel olarak 9 bin ve 13 bin kilometre arasında yapılan lastik değişim işlemi, balans ayarının da kontrol edilmesi önemli bir güvenlik adımıdır.

Her lastik değişiminde subapları da değiştirin

Her lastik değişiminde lastik subaplarının değişimi de hava sızdırmazlığının sağlanmasında önemli bir rol oynar. Yolculuk sırasında lastiklerin üzerine yüksek basınç biner ve lastikler kademeli olarak aşınır. Bu sebeple lastik subaplarının periyodik olarak değiştirilmesi, lastikler değiştirildiğinde subapların da değiştirilip değiştirilmediğinden emin olunması gerekir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir