Goodyear, ticari lastiklerde kendi kendini şişirme teknolojisini görücüye çıkardı…

Goodyear; yakıt tasarrufunun ve lastik performansının artırılmasını ve CO2 salımının azaltılmasını sağlayan, aynı zamanda harici müdahale ile
basınç ayarlamasına olan ihtiyacı ortadan kaldıran “Otomatik Hava Basıncı Koruma Teknolojisi”ni ilk kez IAA 2012Ticari Araç Fuarı’nda
tüketicilerine sundu.

Dünyanın en büyük lastik üreticilerinden biri olan Goodyear, ABD Akron, Ohio Laboratuarı’nda yapılan uzun süreli araştırmalar sonucunda hem yakıt tasarrufuna ve CO2 salımının azaltılmasına hem de harici müdahale ile basınç ayarlamalarına olan ihtiyacı ortadan kaldıracak “Otomatik Hava Basıncı Koruma Teknolojisini” (AMT) geliştirdi. Goodyear tarafından geliştirilen Hava Basıncı Koruma Teknolojisi’nin ticari araçlarda gerçekleştirilen uygulaması ilk kez Almanya’nın Hanover kentinde 20-27 Eylül tarihlerinde düzenlenen 2012 IAA Ticari Araç Fuarı’nda sunuldu.

Goodyear tarafından geliştirilen Hava Basıncı Koruma Teknolojisi, harici pompalara, elektronik aletlere ve sürücünün müdahalesine gerek kalmaksızın lastiklerin optimum basıncı sürekli olarak korumasına olanak tanıyor. Bu teknoloji sayesinde araç lastiklerinde basınç kontrolüne gerek kalmazken, düşük lastik basıncından kaynaklanan yakıt kayıpları ortadan kalkıyor. Ayrıca; daha düşük CO2 emisyonu, uzun lastik ömrü, araç güvenliğinde ve araç performansında artış sağlanıyor.

 

Goodyear Teknolojiden Sorumlu Başkanı Jean-Claude Kihn, “Hava Basıncı Koruma Teknolojisi, ticari araç lastiklerinin yalnızca performansını artırmakla kalmayıp, aynı zamanda filo sahiplerine ve kullanıcılarına, diş ömrünü uzatarak ve yakıt tasarrufunu artırarak maliyet tasarrufu sağlayacak. Bu teknoloji ile kaydettiğimiz ilerleme oldukça cesaret verici. Bu konsepti daha ileri testlere tabi tutmak için sabırsızlanıyoruz.” dedi.

 

Artırılmış Yakıt Tasarrufu

Lastiğin şişkinliğindeki her 0,5 bar (50 kPa) değerindeki kaybın, kilometre başına 1 litrede yüzde 1 kayba neden olduğu tahmin edilmektedir. Bu yüzde 1’lik oran önemsiz görünse de, 100 km’de litresi 1,40€ olan yakıttan 35 litre tüketen ve yılda 150.000 km yol yapan bir araç için yaklaşık 735 € fazladan bir maliyet demektir.

 

Daha Uzun Lastik Ömrü

Hava Basıncı Koruma Teknolojisi (AMT), ticari lastik pazarında lastik ömrünün uzatılması ile ilgili büyük rol oynayacak. Yüzde 10 oranında az şişirilmiş lastikler, lastik ömrünü yüzde 9 ila 16 oranında azaltır. Ticari araç filosu kullanıcıları Goodyear tarafından geliştirilen Hava Basıncı Koruma Teknolojisi sayesinde, kullandıkları lastiklerden tam kilometre performansı alabilecek.

 

Optimum Performans

Tüm kamyon ve römork arızalarının yaklaşık yarısı lastikleri de içermektedir. Bu sebeple, lastikle ilgili maliyetler ticari araç filosu kullanıcıları için en yüksek bakım maliyetini oluşturur. Uygun şekilde şişirilmiş lastikler, aracın yol tutuş performansını optimumda tutar. Gereğinden az şişirilmiş lastikler, basıncı yolun üzerine dengeli şekilde dağıtamaz ve aynı zamanda, yolla doğrudan temas halinde olan diş alanını da azaltacağından kaplamasının sağlamlığını bozabilir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir