GOODYEAR, soya yağı kullanarak lastiğin ömrünü uzatırken aynı zamanda çevreyi koruyacak…

Goodyear, lastik üretiminde soya fasulyesi yağı kullanarak hem lastiğin ömrünü uzatacak, hem de petrol bazlı yağ kullanımını yılda 26.5 milyon litreye kadar azaltacak.

114 yıldır dünyanın en büyük lastik üreticilerinden biri olan Goodyear, soya fasulyesi yağı kullanarak lastik üretiminde hem çevreyi korumayı hem de lastiğin verimliliği ve performansını artırmayı hedefliyor. Goodyear, Oklahoma’daki fabrikasında soya fasulyesi yağı kullanılarak ürettiği prototip lastikleri test edildikten sonra, 2015 yılına kadar tüketiciye sunmayı planlıyor.

Goodear tarafından yapılan testler, lastik üretiminde soya yağı kullanımının lastik dişlerinin ömrünü yüzde 10 uzatırken, petrol bazlı yağ kullanımını yılda 26.5 milyon litre düşürebileceğini gösterdi.

Goodyear Teknolojiden Sorumlu Başkanı Jean-Claude Kihn “Goodyear, tüm operasyonlarında çevreyi ve toplumu koruma hedefiyle hareket eder. Soya fasulyesi yağı ile ilgili araştırmamız bu hedefimizin somut bir kanıtıdır. Tüketiciler artırılmış lastik ömrünün yanısıra, verimlilik ve enerji tasarrufundaki artıştan da kazanacaklar. Ayrıca bu araştırmanın çevre üzerindeki olumlu etkisi ise hepimiz için kazan-kazan durumu olacak.” dedi.

Goodyear, soa fasulyesi yağı ile üretilen lastik bileşenlerin, lastik yapımında kullanılan silika ile daha iyi karıştığını da keşfetti. Böylece, fabrikaların verimliliği artarken bir yandan da enerji tüketimi ve sera gazı salınımı azalacak.

Goodyear, soya yağı ile ürettiği lastikleri 6-7 Ağustos’ta sergiliyor.

Birleşik Soya Kurulu (USB) iki yılda sağladığı 500 bin dolarlık fon ile Goodyear’ın bu projeyi sürdürmesini katkı sağlıyor. Goodyear, soya yağı ile ürettiği ilk lastikleri 6-7 Ağustos tarihlerinde Michigan’da The Ford Motor Company’ye ait araştırma merkezinde gerçekleşecek olan organizasyonda sunacak.

USB Yeni Kullanım Alanları Komitesi Başkanı Russ Carpenter, “Birleşik Soya Kurulu olarak, Goodyear’ı sürdürülebilirliğe olan bağlılığından dolayı kutlarız. Soya yağı ile yapılan yeni uygulamaların keşfi, karbon salımını azaltan yenilenebilir ham madde elde edilerek çevreye olan bağlılığımızı destekliyor ve aynı zamanda petrokimyasal ham maddelere doğal bir alternatif sağlıyor. USB ve Amerikan soya fasulyesi üreticileri, Goodyear’ın tüketicilere çevre dostu ürünler sağlamak adına gösterdiği bu çabayı heyecan verici buluyor” şeklinde konuştu.

Çevre için teknoloji

Soya yağının kullanımı dışında Goodyear ayrıca, ‘yenilenebilir ham madde kullanımı’nı artırmak adına petrolden elde edilen izopren için biyolojik kökenli bir alternatif olan BioIsoprene’i geliştirme çalışmalarını sürdürüyor. BioIsoprene’in geliştirilmesi, lastiğin ve lastik endüstrisinin petrolden elde edilen ürünlere bağımlılığını azaltmaya yardımcı olacak.

Goodyear’ın yenilenmez fosil yakıtları kullanmama adına sürdürmekte olan başka bir faaliyet de, Hava Bakım Teknolojisi (AMT). AMT sayesinde, lastikler optimum basınçta şişik kalacak ve bu şekilde harici pompa veya elektronik cihazlara gerek duyulmayacak. Bu sistem yakıt tasarrufu, azaltılmış salımlar, daha uzun lastik ömrü ve iyileştirilmiş güvenlik ve performansı sağlayacak.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir