En iyi lastik için kar ve buz peşinde koşan adam: Goodyear Test Sürücüsü Vincent Lopes

Yılda Ar-Ge çalışmalarına 400 milyon doların üzerinde kaynak ayıran Goodyear, ABD ve Lüksemburg’daki İnovasyon Merkezleri’nde üstün teknolojilere sahip lastikler geliştiriyor. Bu lastikleri geliştirme aşamalarından biri de lastiklerin, farklı hava ve yol koşullarında, alanında uzman sürücüler tarafından test edilmesi…

Goodyear bünyesinde bu, benzerine az rastlanır görevi üstlenen Test Sürücüsü Vincent Lopes, yıl boyunca dünyanın çeşitli yerlerinde karlı ve buzlu zeminleri arayarak geçen hayatını anlattı.

Dünyanın en büyük lastik üreticilerinden biri olan Goodyear’ın  ABD ve Lüksemburg’daki inovasyon merkezlerinde çalışan Ar-Ge ekipleri, tüketicilere en iyi lastiği sunabilmek için çalışıyor. Bu süreçte üretilen lastikler tüketicilere sunulmadan önce, bu alanda özel olarak eğitim görmüş sürücüler tarafından farklı hava ve yol koşullarında test ediliyor.

Vincent Lopes, Goodyear Inovasyon Merkezi’nin Lastik Değerlendirme Departmanı’nda, çeşitli zorlayıcı yol ve hava koşullarında lastikleri test etmek için gece gündüz çalışan 270’ten fazla sürücü, mühendis ve teknisyenden biri.

“Sürüş becerilerinizi kullanmak için ücret almak muhtemelen hayalinizdeki iştir.”

Sıradışı bir mesleğin sıradışı temsilcisi Goodyear Lastikleri Test Sürücüsü Vincent Lopes, Goodyear’ın en iyi lastiğe ulaşması için çalışıyor. 2005 yılından bu yana her çeşit lastiği arazide, karda, buzda dünyanın dört bir yanında test eden Vincent Lopes, “Eğer benzin kokusundan bile heyecan duyan bir insansanız, sürüş becerilerinizi kullanmak için ücret almak muhtemelen hayalinizdeki iştir. Ancak, bu işte başarılı bir kariyer sahibi olmak için takıntı derecesinde disiplin gerekiyor” dedi.

Yılın büyük kısmını dünyanın çeşitli yerlerinde kış mevsimini kovalayarak geçiren Lopes, “Hepimiz, kar ve buz bulmak için dünyayı dolaşıyoruz. Her yaz olduğu gibi bu yaz da kış koşullarını yaşayabilmek için Yeni Zelanda’ya gittik. Avrupa’da kış test sezonu mart ayının ortasında biter ve yeniden başlaması kasım ayını bulur. Yeni Zelanda’da ise Ağustos’ta başlar ve bu da, yeni lastikler için geliştirme döngüsünün süresini azaltmamıza olanak tanır” şeklinde konuştu.

Karanlıkta üç hafta

Lopes, “İskandinavya’da kışın ortasında, güneşi görmeden, karanlıkta üç hafta geçirdik. Aşırı soğuğa alışmak çok zordur. Yeni Zelanda’da ise, daha iyi koşulları yakalamak ve Avrupa’daki iş arkadaşlarımızla eş zamanlı çalışabilmek için geceleri çalışıyoruz. Test sürücülüğü, kişisel hayatınızla ilgili olarak kimi zaman zorlayıcı olabiliyor. Yılın büyük bir kısmında kız arkadaşımdan uzak kalıyorum ve bu çok zor. Hele hele ailesi ve çocukları olan arkadaşlar için daha da zor olduğunu tahmin ediyorum” diye konuştu.

32 yaşındaki Lopes Belçikalı ve 7 yıldır Lüksemburg’daki Goodyear İnovasyon Merkezi’nde çalışıyor. Lopes, “Goodyear’ın tüm test sürücülerinin Amerika’da olduğunu zannederdim, fakat şirketin Lüksemburg’da bir Inovasyon Merkezi bulunduğunu ve burada lastik geliştirme alanında çalışan 900’den fazla mühendisin, teknisyenin ve personelin çalıştığını öğrendim” şeklinde konuştu.

Kariyerine endüstriyel bir üretim tesisinde geliştirme mühendisi olarak başlayan Lopes, geçen yıl 20.000 kilometreden daha fazla performans denemesi yaptı; diş aşınma departmanında çalışan ve 130.000 km’den fazla sürüş yapan çalışma arkadaşları ile birlikte birçok farklı aracı test etti.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir