OSTİM yerli otomobile destek

OSTİM Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Keskin, ”Türkiye’de bütün segmentleri karşılayan bir otomobil fabrikası sisteminin kurulabileceğine inanıyorum” dedi.

Keskin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ve Avrupa’daki araçların yedek parçalarının büyük bölümünün Türkiye’de rahatlıkla üretilebildiğini söyledi.

Türkiye’nin, yerli otomobil üretimi konusunda bütün malzemeye sahip olduğunu ifade eden Keskin, ”Sadece aynı tencereye koyup yemeği pişirmek gerekiyor” diye konuştu.

Türkiye’de otomobil üretimi yapabilecek ciddi şirketler olduğunu dile getiren Keskin, ”1 milyar, 1 milyar 200 milyon dolarlardan bahsediyorlar. Türkiye’de bu paraları çıkarabilecek dünya kadar şirket var” ifadesini kullandı.

Otomobil üretimine dair bir ideal oluştuğu takdirde Türkiye’nin dünyanın en iyi otomobillerinden birini üretebileceğine emin olduğunu kaydeden Keskin, Türkiye’nin şu an dünyanın en önemli otomobil firmalarına yedek parça ürettiğini hatırlattı.

”Pazar sorunu yaşamayız”

Türkiye’nin otomobil üretme konusunda hiçbir eksiği olmadığını ifade eden Keskin, ”Komple bir otomobil fabrikası konusunda, Sayın Başbakanımızın önderliğini yapacağı, 5-6 büyük firmanın bir araya gelerek Türkiye’de bütün segmentleri karşılayan bir otomobil fabrikası sisteminin kurulabileceğine inanıyorum ve o kurulduğu takdirde binlerce insan buradan ekmek yiyecektir. Buradan araç almak için insanlar kuyruğa girecektir” dedi.

Yeni üretilecek otomobil ile ilgili pazar kaygısının söz konusu bile olamayacağını savunan Keskin, özellikle Türki Cumhuriyetlerde ve Kuzey Afrika ülkelerinde Türk malı ürünlere diğer ülkelerin ürünlerine göre daha fazla ilgi gösterildiğini söyledi.

Üretilecek otomobilin fiyat ve rekabet sorununun olmayacağını da dile getiren Keskin, bunun için Türk parasının aşırı değerli kılınmaması, enerji ve istihdamda Türkiye’nin rekabet edilebilir duruma getirilmesi gerektiğini ifade etti.

”Ancak kar kapıya dayandığı zaman küreği alırız”

Gelecek yıl ekonomik büyüme hızının yavaşlayacağına ilişkin beklentilerin hatırlatılarak, KOBİ’lerin bu duruma hazır olup olmadığının sorulması üzerine Keskin, büyük işletmelerin bu konularla ilgili çeşitli danışmanlık şirketlerinden gerekli bilgileri alarak kendilerine yön çizebildiklerini söyledi.

KOBİ’lerin ise bu konuda hiçbir önleminin olmadığını anlatan Keskin, ”Bana bizim bölgemizde ‘2012 yılı için ben önlem alıyorum’ diyen hiçbir KOBİ gösteremezsiniz. Biz, ancak kar kapıya dayandığı zaman küreği alırız, yolumuzu açmaya çalışırız” dedi.

Gelecek yıl ekonomide bir ”daralma” beklendiğini kaydeden Keskin, küresel ekonomide yaşanan gelişmelerin ihracata dayalı yan sanayi sektörlerinde daha fazla sıkıntıya neden olabileceğini dile getirdi.

KOBİ’lere 2012 yılında büyük yatırımlara girişmemeleri uyarısında bulunan Keskin, ”Bizim en büyük korkumuz, Avrupa ile ciddi bir ihracatımız var. İspanya ve İtalya gibi ülkelere krizin sıçraması, 2012 yılında küçük ve orta ölçekli ve ihracata yönelik çalışan firmalar için ciddi sıkıntılar yaratabilir” dedi.

İthal ürün hayranlığı

Yerli malı kullanımının artırılmasına ilişkin görüşlerini de paylaşan Keskin, Türkiye’deki en önemli sorunlardan bir tanesinin ithal ürünlere duyulan hayranlık olduğunu, bu hayranlığın son dönemde önemli ölçüde arttığını söyledi.

Pahalı ithal otomobillerle ilgili yoğun bir talep olduğunu anlatan Keskin, bu markaların Türkiye’deki bayilerinin taleplere yetişmekte zorlandığını dile getirdi.

Yerli malı kullanımı konusunda ciddi bir hassasiyet gösterilmesi gerektiğini ifade eden Keskin, şu an Türkiye’de üretilen birçok malın yurt dışında ambalajlanıp Türkiye’ye yeniden satıldığını söyledi.

Fabrikalara yapılacak üst yapılara devlet desteği de isteyen Keskin, ”Devlet gerekirse o üst yapıyı kendisi yapacak. Bize fabrika yapsın, versin, biz 20 sene eşit taksitle ödeyelim onu. TOKİ, 2 yıl ödemesiz 20 yıl vadeli fabrika yapsın. Biz de o fabrikaların içerisinde insan çalıştıralım, üretim yapalım” dedi. Keskin, devletin OSB’lerdeki fabrikaların üst yapı çalışmaları konusunda acilen bir program hazırlaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

AA, haber7

 

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir