OICA, 2012 yılı dünya motorlu araç üretim verilerini yayımladı

OICA Verilerine Göre Bir Önceki Yıla Göre 2012 Yılında Dünya Motorlu Araç Üretiminde Artış Gerçekleşti…

2012 yılında Otomobil, Hafif Ticari Araç Üretiminde Artış Gerçekleşmesine Rağmen Kamyon ve Otobüs üretiminde Düşüş Yaşandı…

AB’nde ve G.Kore’de Üretim Azalması Devam Ederken Japonya’da Üretim Arttı. BRIC Ülkelerinde Brezilya Dışında Artış Devam Etti, Ancak Çin’deki Üretim Artışı Yavaşladı…

OSD’nin de aktif üyesi ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olduğu “Dünya Otomotiv Sanayicileri Birliği” OICA’nın verilerine göre, 2012 yılında toplam motorlu araç üretimi, 2011 yılına göre yüzde 5,3 oranında artarak 84,1 milyon adet düzeyinde gerçekleşti. Bu yılda, otomobil üretiminin de 2011 yılına göre yüzde 5,3 oranında artarak 63 milyon adet düzeyinde olduğu görülmektedir.

2012 yılında hafif ticari araç üretimi yüzde 8,7 oranında artarak 16,9 milyon adet düzeyine yükselirken, dünya kamyon ve otobüs üretiminde düşüş gerçekleşmiştir. Bu yılda kamyon üretimi yüzde 6,6 oranında azalarak 3,7 milyona adete, dünya otobüs üretimi ise 2,3 oranında daralarak 0,342 milyon adete gerilemiştir.

Bu yılda Türkiye’de motorlu araç üretiminde yüzde 9,8 oranında düşüş gerçekleşti ve motorlu araç üretimi 1,072 milyon adete geriledi.

Dünya motorlu araç üretim verileri bölgeler bazında incelendiğinde, Çin ve Hindistan’ın da dahil olduğu Asya ve Okyanusya Bölgesinde motorlu araç üretimi 2012 yılında bir önceki yıla göre yüzde 7,7 oranında artmış ve 43,7 milyon adete yükselmiştir. Bu bölge, dünya üretiminden aldığı yüzde 35 pay ile ilk sırada yer almıştır.

Bu yılda Japonya’da üretim yüzde 18,4 oranında artmış, diğer taraftan G. Kore’de üretimdeki düşüş yüzde 2,1 oranında olmuştur. Bu iki ülkenin dünya üretiminden aldığı pay yüzde 17 düzeyinde gerçekleşmiştir. Japonya’daki artışta önceki yıllarda tsunamiye bağlı olarak pazardaki daralmanın yarattığı baz etkisi bulunmaktadır.

2012 yılında, NAFTA Bölgesinde motorlu araç üretimi yüzde 17,2 oranında artarak 15,7 milyon adede yükselmiş ve dünya motorlu araç üretiminden yüzde 19 pay almıştır. G. Amerika’da üretim yüzde 2 oranında azalmış ve toplam üretimden aldığı pay yüzde 5 düzeyinde gerçekleşmiştir.

AB (27) ülkede aynı yılda üretim yüzde 7,3 oranında düşerek 16,2 milyon adet düzeyine gerilemiş ve dünya üretimi içinde yüzde 19 pay almıştır.

2012 yılı 2011 yılı ile kıyaslandığında BRIC Ülkeleri arasında yer alan Brezilya’da üretim adetlerindeki düşüş yüzde 1,9 iken, Rusya’da yüzde 12,2 oranında artış gerçekleşmiştir. Aynı yılda, Hindistan’da üretim yüzde 5,6 oranında artmış ve 4,1 milyon adede yükselmiştir. Çin’de ise üretim yüzde 4,6 oranında artarak 19,2 milyon adet düzeyinde gerçekleşmiştir.

Türkiye ve Rusya’nın da dahil olduğu Diğer Avrupa Bölgesinde toplam motorlu araç üretiminin, özellikle Rusya’daki artışa bağlı olarak yüzde 11.9 oranında artarak 2,5 milyon adet düzeyinde gerçekleştiği görülmektedir. Bu bölgenin dünya üretiminden aldığı pay yüzde 4 düzeyindedir.

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir