Mobilitede paradigma değişimi tartışılıyor

Frost & Sullivan, global “Kentsel Mobilite.3” etkinliğinde otomobilin gelecekteki rolü ile yeni mobilite iş modellerini masaya yatırıyor

Geleceğin mobilite dünyası tartışılıyor

Siyasetçiler ve önde gelen endüstri yöneticileri, Frost & Sullivan’ın

19-20 Haziran 2013 tarihleri arasında düzenleyeceği “Kentsel Mobilite 3” etkinliğinde mobilite alanında yaşanan güncel paradigma değişimlerini mercek altına alacaklar.

Frost & Sullivan‘ın her yıl düzenlediği interaktif seminer “Kentsel Mobilite 3″ etkinliğinde bu yıl katılımcılar “Yeni Kentsel Mobilite İş Modelleri” üzerinde yoğunlaşacak. 19 – 20 Haziran 2013 tarihleri arasında Londra Parlamento Binası ve Siemens Crystal Building‘de düzenlenecek olan etkinlikte mobilitenin geleceğini etkileyen tüm faktörler tartışmaya açılacak.

Mobilitede paradigma değişimi

Frost & Sullivan mobilite uzmanlarına göre dünya şu anda mobilite alanında paradigma değişimine şahit oluyor. Araba şirketleri gittikçe artan biçimde araç paylaşımı ve isteğe bağlı çözümler gibi yeni iş modellerine yönelerek kendilerini ‘mobilite hizmetleri sağlayıcısı’ olarak tanıtıyor. Bununla birlikte filo şirketleri kurumsal mobilite hizmetlerini artırıyor.  Demiryolu işletmecileri ise tek bir kartla kapıdan-kapıya seyahat imkânı sağlayacak entegre bir mobilite sisteminin öncüsü olmaya uğraşıyor.

Öte yandan, Frost & Sullivan uzmanlarına göre teknolojideki gelişmeler, emisyonları, kazaları ve özellikle de trafik sıkışıklıklarını çözmeyi hedefleyen gittikçe daha akıllı ve entegre taşımacılık ağlarının ortaya çıkmasını sağlarken, otomotiv endüstrisi de araçların bağlanabilirliği, çok kanallı ve dijital pazarlama araçlarını kullanarak online araç satışı alanlarında kayda değer büyüme oranlarını yakalıyor.

Frost & Sullivan Ortaklarından ve Otomotiv ve Ulaşım Birimi Direktörü Sarwant Singh, yaşanan paradigma değişimi için şunları söylüyor: “Devam etmekte olan kentleşme, artan ekonomik güç yanında yeni ve her şeyden öte sürdürülebilir mobilite çözümlerine ihtiyaç duyan nüfus yoğunlukları yaratıyor. Örneğin nüfusun yüzde 12’sini barındırmasına rağmen GSMH’den yüzde 20’nin üzerinde bir pay alan Londra’yı ele alalım. Bu nüfus yoğunluğu toplu taşıma kullanımında artışa sebep oldu. Bugün yapılan yolculukların yüzde 34’ü bireysel araçlarla yapılırken yüzde 43’ü toplu taşıma araçlarıyla yapılıyor.”

Diğer yandan, Singh‘e göre büyük toplumsal değişimler de meydana geliyor. Özellikle genç nüfus, araç paylaşımı ve talebe bağlı mobilite çözümlerine yönelirken araç sahibi olma düşüncesinden gittikçe uzaklaşıyor. Son 10 yıl içerisinde Fransa, Almanya ve İngiltere’de 17-29 yaş grubu içerisinde sürücü ehliyeti başvurusu sayısında ve son altı yılda Avrupa’daki toplam araç satışında düşüş görülmesi kayda değer bir değişim olarak değerlendiriliyor. Bu değişimin önemli bir nedeni devam eden ekonomik duruma bağlanıyor, ancak arz ve talep arasında ve ulaşımın evriminden ne anladığımız konusunda gittikçe büyüyen bir fark da görülüyor.

Etkinlikte büyük dönüşüm tartışılacak

Frost & Sullivan‘ın düzenleyeceği “Kentsel Mobilite 3” etkinliğinin birinci gününde Parlamento Binası’nda yapılacak olan “Kentsel Çevrede Arabanın Ölümü ve Yeni Mobilite İş Modellerinin Yükselişi” konulu oturumda siyasetçiler ve sektörün önde gelen temsilcileri  geleceğin mobil dünyasına dönük görüşlerini ortaya koyacaklar.

Etkinliğin ikinci gününde Siemens Crystal Building‘de gerçekleştirilecek buluşmada ise otomotiv ve ulaşım sektöründen uzmanları “Entegre Mobilite Çözümleri”, “Araç Paylaşımı”, “Yeni Mobilite İş Modelleri”, “Mikro Mobilite Çözümleri”, “Kendi Kendine Giden Araçlar”, “Araba Perakendeciliğinin Geleceği”, “Kentsel Lojistik ve Tedarik Zinciri Eğilimleri”, “Sürdürülebilir Toplu Taşıma”, “V2V ve V2I Trendleri, Mobilite Uygulamaları ve Ulaşım Altyapısı” başlıklı konuları ele alacaklar.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir