Lüks araçta yakıt tasarrufu sağlamanın yolları!

Kosifler Oto, yakıt tüketimi fazla olan araçlar ve bakım masrafları yüksek olan araç kullanıcıları için bütçe dostu tüyolar paylaşıyor!

Kosifler Oto Satış Müdürü Barkın Pınar, aracının aşırı yakıt tüketiminden şikayetçi olan ve araç bakımı konusunda az donanıma sahip olan otomobil kullanıcıları için bazı tavsiyelerde bulundu. Son zamanlarda ‘Lüks otomobilde yakıt tasarrufu nasıl sağlanır?’ ve ‘Araç bakımı periyotları ne olmalıdır?’ gibi sorularla sıkça karşılaştığını söyleyen Barkın Pınar, iki konuyla ilgili de bazı tüyolar verdi.

Yakıt tasarrufu konusuyla ilgili vereceği bilgilerin uygulanması halinde yakıt tüketiminde yüzde 5 ila yüzde 20 arasında tasarruf sağlanacağının altını çizen Pınar, “Otomobilin sabit bir hızda kullanılması, ani fren ve ani hızlanmalardan kaçınılması; vitesin, aracın hız kazanmaya başladığında yükseltilmesi; otomobilin motoru ve yağının kontrol ettirilmesi, en küçük bir problem için bile gecikmeden servise gidilmesi; lastiklerin hava basıncının düzenli olarak kontrol edilmesi; otomobilde gereksiz eşya veya yük bulundurulmaması; gerekmedikçe klimanın açık tutulmaması; özellikle yüksek hızda seyrederken, otomobil camlarının kapalı tutulması ve otomobilde mutlaka önerilen tipte motor yağı kullanması gerekiyor” diye konuştu.“Otomobillerinin bakım masrafları pahalı olan araç sahipleri birtakım önerilere uyarak zamanından önce araçlarının bakıma girmesinin önüne geçebilir” diyen Pınar, böylelikle araç bakım masraflarının 5/1 ölçüde düşeceğini vurguladı.

Lastik hava basınçlarının doğru ayarlanarak lastik ömrünün uzatılabildiğini ve böylece yakıt tüketiminin düşürüldüğünü belirten Pınar, “Otomobil kullanıcılarına tavsiyelerim; silecek lastiklerinin sertleşerek erken aşınmamaları için gliserinli silecek su katkısı; kışın silecek suyunun donmaması için antifrizli silecek suyu kullanabilirler. Kışlık lastik seti kullanarak fren mesafelerini kısaltabilirler böylece kaza yapma olasılığını azaltırlar. Fren yaparak durmak yerine zamanında gaz pedalından ayaklarını çekmelerini öneririm. Kısa mesafeli kullanım profilleri var ise akülerini düzenli olarak şarj ettirmeliler. Otomobili uzun süre kullanmayacaklarsa akü kutup başını ayırabilirler. Uzun bir süre kullanmayacakları otomobilin yakıt deposunu, yakıtın sulanmasını önlemek için tam doldurabilirler. Yılda en az bir kez detaylı iç temizlik yaptırarak döşemelerinin ömrünü uzatabilirler. Uzun süreli trafik ışıklarında beklerken vitesi boşa alabilirler. (otomatik olanlarda “N” konumuna alınabilir). Kış mevsiminden çıktıktan sonra boyanın üzerine gelen tuz, kuş pisliği, zift, asit yağmurları vb. kimyasalları temizlemek için boya parlatma ve koruma uygulaması yaptırabilirler, böylece boya parlaklığını koruyabilirler. Periyodik bakımların zamanında “Yetkili Servis”lerde yaptırmalılar. Orijinal parçaların kullanılması ve eğitimli personelin özel ekipmanlar ile işlemleri tamamlaması çok önemli.” diye konuştu.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir