Lastik hava basıncı her zaman önemli, ancak yazın daha önemli…

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte tatilciler yollara çıkıyor. Otomobili ile seyahat etmeyi tercih eden ailelerin bu konudaki hazırlıklarını yapması gerekiyor.

Autodrom Yol ve Sürüş Güvenliği Akademisi, bu konu ile ilgili sürücülere şu önerilerde bulunuyor;
Aracınıza yaz bakımı yaptırın
Lastiklerin diş derinliğinin yeterli olup olmadığını kontrol edin.
Lastiklerin hava basıncını, araç üreticisi firmanın tavsiyeleri doğrultusunda tamamlayın.
Yola çıkmadan önce cam silecek suyunu tamamlayın ve aracın diğer sıvıların (motor ve hidrolik yapı, radyatör sıvısı) düzeyini kontrol edin.
Araca, taşıma kapasitesi üzerinde yolcu almayın.
Emniyet kemerinizi takın. Tüm yolcuların emniyet kemeri takmasını ve koltuk kafalık ayarı yapmasını sağlayın.
Çocukların, mutlaka boy ve kilolarına uygun güvenlik koltuklarında seyahat etmeleri gerektiğini unutmayın.
Aracın içinde sabitlenmemiş nesne olmamasına (su şişesi, cep telefonu vb) özen gösterin.
Yolculuğunuzu gündüz saatlerinde tamamlayacak şekilde planlayın.
Gideceğiniz güzergahtaki hava ve yol durumu hakkında bilgi edinin.
Yol yapım çalışması olan kesimlerde dikkatli ve yavaş araç kullanın.
Kısa huzmeli farlarınızı gündüz saatlerinde de açık tutun.
Yola çıkmadan önce yeterli süre dinlenmiş ve zinde olduğunuzdan emin olun.
Yolculuk esnasında iki saatte bir 15 dakika düzenli mola vermeyi ihmal etmeyin.
Uykusuzluktan ve yorgunluktan kaynaklanan kazaların otoyollarda ve karayollarında gerçekleşme ihtimali çok daha fazladır. Yolculuğun son bölümlerinin bu açıdan daha riskli olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor.
Pedalları rahat hissedebileceğiniz ince tabanlı ayakkabılar tercih edin. terlik ve sandalet ile araç kullanılmaması gerekiyor.
Yolculuk esnasında ağır yiyecekler yemekten kaçınılması gerekiyor. Ayrıca yoğurt ve ayran gibi uyku getirici besinlerden de tüketilmemesi gerekiyor.
Güvenli takip mesafesini koruyun ve her türlü olumsuzlukta bu mesafeyi artırın.
Trafik ve yol işaretlerine uyulması gerekiyor. Yerleşim yerlerinden geçerken hızın düşürülmesi öneriliyor.
Uzun yol tecrübesi yeterli olmayan bir sürücünün yollarda olabileceğini, bisiklet ve motosiklet trafiğinin yaz aylarında artacağının unutulmaması gerekiyor.
Tarımsal arazilerden, traktör vb. ağır hareket eden araçların yola çıkabileceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Hurriyet

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir