Kentsel dönüşüm Yıldız’da masaya yatırıldı

Kentsel dönüşümün sadece fiziksel çevrenin yenilenmesi demek olmadığını belirten Yrd. Doç. Dr Murat Şentürk, fiziki değişikliklerin toplumda ciddi değişikliklere yol açtığını söyledi.

Güngören Belediyesi, Güngören Kent Konseyi, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve Teknik Elemanlar Derneği (TEKDER)’nin düzenlediği Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Çalıştayı YTÜ Davutpaşa Kampüsü’nde gerçekleşti.

TEKDER İstanbul İl Başkanı Hüseyin Kurşun’un başkanlığını yaptığı birinci oturumda Arama Kurtarma Derneği AKUT’un lojistik birimi sorumlusu Serhat Akbel, afetlerde profesyonel ekiplerin sayısının artmasının yanlış olduğunu ifade eden Akbel, “en büyük yanlışımız profesyonel kurtarma ekiplerine yüklenmemizdir” dedi. Van depreminde 4400 profesyonel kurtarma ekibinin görev yaptığını ve en kaz başına 50 kurtarıcının düştüğünü belirten Serhat Akbel “Kriz yöntemine değil risk yönetimine yatırım yapmamız gerekiyor” dedi.

Bir yapının riskini belirleme yöntemlerini anlatan YTÜ Rektör yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Ayvaz, temel zemini özellikleri, yapıyı etkileyen yükler ve yapının özelliklerinin üçü bir arada hesaba katılmadan bir yapının riskinin belirlenemeyeceğini söyledi.

Programda, Yrd. Doç. Dr. Murat Şentürk kentsel dönüşümün sosyal boyutları hakkında konuştu. Kentsel dönüşümün salt yapıların yenilenmesi olmadığına değinen Şentürk “Fiziksel çevreye yapılan müdahaleler bir anlamda toplumu değiştiriyor, dönüştürüyor” dedi. Kentsel dönüşümde tanımlamanın önemine dikkat çeken Şentürk, tanımlama ile birlikte temizlemek, sağlıklı hale getirmek, planlama ve rasyonelleştirme gibi parametrelere değindi. Şentürk, modern şehirlerin tarihi şehirlerden farklı noktalarına değinerek kentsel dönüşümde toplumsal değerlere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

İTÜ Öğretim Üyesi Doç.Dr. Murat Ergün ise kentsel dönüşümde ulaşım alt yapısı konusuna değindi. Mevcut yanlışlıklardan da bahseden Ergün, artan nüfus ve araç sayısı ile birlikte gelecekte İstanbul’u kötü senaryoların beklediğinden bahsetti. Ergün imar planlarına dikkat çekerek imar planlarının mutlaka revize edilmesi gerektiğini dile getirdi.

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir