Karayolu taşıtlarından kaynaklanan “küresel kirleticiler”…

Motorlu taşıtlardan kaynaklanan diğer kirleticiler de “küresel kirleticiler” olarak tanımlanan sera gazlarıdır. Taşıt kaynaklı sera gazları arasında karbon dioksit (CO2), metan (CH4) ve nitröz oksit (N2O) yer almaktadır. Yanma sistemlerinden kaynaklanan sera gazları, kullanılan yakıtın özelliklerinden ve yakıt tüketim miktarından etkilenmektedir. CO2 emisyonları otomobiller için 200 – 270 [g-CO2/km] değerlerinden günümüzde 130 [g-CO2/km] mertebesine düşürülmüştür, ancak artan taşıt sayısı ve taşıt kullanımı ile küresel kirleticilerin neden olduğu iklim değişikliği ve küresel ısınma sorunu giderek önem kazanmaktadır. Nüfus ve gelir düzeyindeki artışlar ülkelerin enerji tüketiminde de önemli artışa neden olmaktadır. Enerjinin verimli kullanımı, sera gazı emisyonu düşük alternatif enerji kaynaklarının kullanımı vb yaklaşımlar kişi başına enerji tüketimi ve kişi başına toplam sera gazı emisyonu değerlerinin 1990 referans yılına göre azaltımına olanak sağlamıştır (IEA Report, 2002). Ancak gelişmekte olan ülkelerdeki genel eğilim, özellikle ulaştırma kaynaklı emisyonların artışı doğrultusundadır.

Kaynak: Cem Soruşbay, “Kentiçi Ulaşımda Toplu Taşımacılık Sistemlerinin Kirletici Emisyonlar Açısından Değerlendirilmesi”, Transist 2012.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir