Isuzu’da yerli olmayan sadece 3 parça var

Anadolu Isuzu’dan yapılan yazılı açıklamada, kamyondan, kamyonet ve küçük otobüse kadar geniş bir araç segmentine sahip Anadolu Isuzu’nun, Türk mühendisler ile gerçekleştirdiği ARGE merkezinin sektörde büyümeye devam ettiği bildirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Anadolu Isuzu ARGE Müdürü Hakan Özenç, Anadolu Isuzu’nun kalite, inovasyon, tasarım çalışmalarıyla yurtiçi ve yurtdışı pazarlarında öncü olduğunu belirtti.

ARGE çalışmalarıyla otomotiv sektörüne katkıda bulunmaya devam edeceklerini ifade eden Özenç, Anadolu Isuzu’nun 2009 yılından bu yana ARGE Merkezi olduğunu hatırlatarak, bu tarihten itibaren 7 patent başvurusu yapıldığını vurguladı.

Sadece üretim değil aynı zamanda tasarım da yaptıklarını dile getiren Özenç, şunları kaydetti:

“Anadolu Isuzu ARGE Merkezi çalışmaları, yeni araç tasarım projeleri ve mevcut modelleri iyileştirme, geliştirme projeleri olarak iki alt başlık altında yürütülüyor.

Yeni araç tasarım projeleri ile yeni otobüs modelleri geliştirirken, kamyon-kamyonet yerlileştirme çalışmalarıyla da yerel müşteri ihtiyaçlarına uygun araçlar üretiyoruz. Novo, Turkuaz ve Citi Mark gibi büyük projelerimizin yanı sıra 10-12,5 ton kamyon modelleri Japon Isuzu’dan farklı olarak Türkiye’ye özgü geliştirilmiş projelerimizdir.”

Her bir pazarın yeni bir müşterisi, her bir müşterinin de yeni bir talebi olduğunu ifade eden Özenç, şöyle devam etti: “Farklı ülkelerin ve müşteri gruplarının kanun, regülasyon ve şartnamelerini uygulamak, taleplere ve özel ihtiyaçlara uygun araçlar üretmek için mevcut modelleri iyileştirme, geliştirme çalışmaları yapıyoruz.

Türkiye’de üretilen tüm araçlar Avrupa Birliği regülasyonlarına uygun üretildiği için Avrupa pazarında sorun yaşamıyoruz ancak farklı ülkelerin farklı regülasyon ve kanunlarına bağlı olarak farklı talepleri olabiliyor.

Örnek vermek gerekirse Rusya pazarı eksi 40 dereceye uygun araç isterken Afrika artı 40 dereceye uygun araçlar istiyor. Biz de bu şartlara adapte olabilecek dayanıklı, güvenli araçlar üretmek için çalışıyoruz.”

Isuzu markası altında dünya standartlarına uygun kaliteli, modern küçük otobüsler tasarlayıp, üretmenin asıl işleri olduğuna dikkati çeken Özenç, sözlerini şöyle tamamladı:

“Markamız Isuzu ancak otobüslerin A’dan Z’ye tasarımı ve imalatı bize ait. Böyle bir otobüs dünyanın hiçbir yerinde üretilmiyor. Biz sadece Isuzu markasını kullanıyoruz.

Isuzu’nun motor, şanzıman, debriyaj parçaları dışında yüzde 70-80’i tamamen yerli parçadan üretiliyor ve toplam 26 ülkeye ihracat yapılıyor. Tasarımı tamamen endüstriyel. Genel görünüşü bize ait. Bu da bize bir esneklik kazandırıyor.

Otobüslerin tasarlanması, yapılması, üretimin gerçekleşmesi ve çeşitliliğin çok fazla olması bizim hedeflerimiz arasında. İhracatımızın tamamını otobüsler oluşturuyor.

Son bir kaç yıldır otobüsün cirodaki payı kamyonu geçti. Otobüs bizim önemli ve güçlü olduğumuz bir segment. Otobüs daha işçilik, daha planlama, daha mühendislik gerektiren bir iş. Dolayısıyla otobüs tasarım ve üretimi bizim için ayrı bir öneme sahip.”

Kaynak: AA’dan alıntılanan ve Haber7.Com Web sitesinde yayımlanan “Isuzu’da yerli olmayan sadece 3 parça varhaberinden alınmıştır (03/08/2011).

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir