Hybrid4 teknolojisiyle Peugeot’dan ileri adım

Peugeot, ürün gamındaki araçlarda CO2 yayımlarını azaltmayı sürdürüyor. Peugeot modellerinin ortalama emisyon salımları, 2011 yılında km’de 129 g olarak gerçekleşti. Böylece, Avrupa Komisyonu tarafından 2015 yılı için saptanan km’de 130 kg barajının altına 2011 yılında düşülmüş oldu. Peugeot’nun çevre politikası, termik motorların sürekli şekilde optimumlaştırılması ilkesine dayanıyor (downsizing (boyut küçültme), stop&start e HDi). EB benzin motorları ailesi gibi (1.0 l ve 1.2 l üç silindirli) yeni nesil motorların kullanılmaya başlanması da bu çerçevede yer alıyor. Ancak, Peugeot’nun asıl teknolojik atılımını ve çevreye yönelik girişimlerinin güçlü eksenini, dizelleşme oranı çok yüksek olan bir Avrupa pazarında, hybrid4 dizel hibridasyonu oluşturuyor. Peugeot, hybrid4 teknolojisi ile, çevreyi koruma özellikleri ve sürüş karakteristiği bakımından daha önce eşi görülmemiş bir ürün sunuyor. Ön tekerleri tahrik eden 163 bg gücünde bir dizel 2.0 HDi FAP motor ile arka bölüme entegre edilmiş 37 bg kapasitesinde bir elektrik motorunun hibritlenmesi, yeni bir sürüş keyfi ile –  200 bg düzeyinde bir azami güç, 4 tekerlekten çekiş, %100 elektrikli “sıfır emisyon salım” modu sayesinde -, benzer güce sahip bir içten yanmalı motorla çalışan bir araca göre %35 oranında bir tüketim tasarrufuna imkan veriyor.

Cenevre’de sergilenen 3 model, hybrid4 teknolojisinin çok yönlü kullanım imkanlarına birer örnek teşkil ediyorlar.

  • Şubat ayında Batı Avrupa’da ticarileştirilen 3008 hybrid4 ile, hybrid4 dünyaya ilk kez sunuluyor.
  • Birkaç hafta sonra pazara sunulan 508 RXH’de, dizel hibrit ile ayrıcalıklı seyir bir araya gelerek all road (arazi aracı) dünyasına yeni bir bakış kazandırıyor ve yenilenmiş bir sürüş keyfi sunuyor.
  • Cenevre’de ilk kez dünya prömiyeri yapılan 508 hybrid4 sedan da 2012 yılının yaz aylarında piyasaya çıkmış olacak.

Abdülkadir YEŞİLYURT

1987 yılında Niğde de doğdu. İlköğretim ve liseyi Amasya’da tamamladı. 2006 yılında Dicle Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği bölümünü kazandı. 2007 yılında Marmara üniversitesine kabul edildi. 2010 yılında Marmara Üniversitesi’nden otomotiv öğretmeni olarak mezun oldu. Şu anda Marmara Üniversitesi’nde “Silindir basınç değişiminin titreşim üzerine etkileri” konulu yüksek lisans tez çalışmasını sürdürüyor. İngilizce bilen Yeşilyurt; otomotivin tarihi gelişimi, içten yanmalı motorlar ve araçlarda arıza teşhisi konularında çalışmalar yürütmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir