Hayaldi gerçek oldu…

Sonunda bu da olacak. 2015’i bekleyin. 3 yıl içinde, başımızı sallayıp sesi açacağız, elimizle telefon işareti yapıp, ‘Alo’ diyeceğiz…

Ses ve multimedya sistemleri üreten ABD merkezli firma Harman’ın otomotiv endüstrisine yönelik geliştirdiği kontrol teknolojisiyle artık otomobiller, sürücüsünün hareketlerini algılayacak. Harman’ın geliştirdiği sistemle sürücü, seyir halindeyken radyo, klima ve telefon gibi cihazları hareketleriyle yönetebiliyor. Araç gösterge panelindeki kızılötesi sensörler aracılığıyla sürücünün hareketlerini takip eden sistem, ilk olarak yüz tanıma teknolojisini kullanarak, sürücüyü tanıyor. Sistem, başınızı sola eğdiğinizde radyo/CD çaların sesini yükseltiyor, sağa eğdiğinizde sesi kısıyor. Vites kolu üzerinde sol elinizi kaldırdığınızda aracın havalandırması açılıyor.

Harman Teknoloji Direktörü Hans Roth’un “Bu teknoloji sadece 2-3 yıl içinde yollarda olacak” diye tanıttığı sistemin hünerleri bununla da sınırlı değil. Sol elinizi vites koluna doğru indirdiğinizde klima aktif hale geliyor. Harman’ın teknolojisinde, trafikte güvenli bir şekilde cep telefonu ile konuşma da unutulmamış. Sürücü elini

telefon şeklinde yaptığında cihazını eline almasına gerek olmadan cep telefonu ile arama yapabiliyor. Test çalışmaları devam eden sistemde navigasyon kontrolü de bulunacağını belirten Roth, “Örneğin, İtalyan sürücüler, otomobil kullanırken oldukça çok el hareketi kullanıyor. Bu yüzden tüm dünyada kabul görecek jest ve hareketlerle ilgili çalışıyoruz” dedi.

Kaynak: Habertürk, Haber7

Abdülkadir YEŞİLYURT

1987 yılında Niğde de doğdu. İlköğretim ve liseyi Amasya’da tamamladı. 2006 yılında Dicle Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği bölümünü kazandı. 2007 yılında Marmara üniversitesine kabul edildi. 2010 yılında Marmara Üniversitesi’nden otomotiv öğretmeni olarak mezun oldu. Şu anda Marmara Üniversitesi’nde “Silindir basınç değişiminin titreşim üzerine etkileri” konulu yüksek lisans tez çalışmasını sürdürüyor. İngilizce bilen Yeşilyurt; otomotivin tarihi gelişimi, içten yanmalı motorlar ve araçlarda arıza teşhisi konularında çalışmalar yürütmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir