Hafif ticaride ÖTV etkisi incelemede…

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, geçen hafta gündeme gelen ‘Hafif ticari araç satışları ÖTV zammıyla daraldı’ değerlendirmesiyle ilgili olarak, “Bu daralmanın nedeni vergi artışı mıdır, yoksa dünya pazarındaki global daralmanın bir yansıması mıdır? Bunları birlikte değerlendirmemiz lazım” dedi.
Geçen yıl kredi hacmindeki aşırı genişlemenin önüne geçmek için bazı tedbirler alındığını anımsatan Ergün, özellikle cari açığın azaltılmasına yönelik bu tedbirlerin sonuçlarının görüldüğünü kaydetti.
Bir izleme süresi var
Ergün, Türkiye’nin geçen yıl otomotiv alanında ithalatçı konuma düştüğünü belirterek şunları söyledi: “Beş yıl boyunca neredeyse ihracatçı konumdaydık, ama 2011 yılında ithalatçı konuma düştük. Türkiye’de üretilen otomobiller toplam talebin yüzde 30’unu karşılarken, kalan yüzde 70’lik talep ithal otomobillerle karşılanıyor. Cari açığın azaltılması adına 1600 cc’nin üzeri motora sahip araçlar ile hafif ticari araçlarda vergi artışı yaşandı. Hafif ticari araçlarla ilgili bölümde tabii ki konuyu değerlendireceğiz. Bir izleme süresi olması lazım. Bu dönem içerisinde hafif ticari araçlarda vergi artışı yüzünden üretimde ve iç pazarda satışlarda durumu gözden geçireceğimizi söyledik. Onun için o izleme süreci devam ediyor.”
Daralmanın nedeni nedir
Vergi artışının sadece hafif ticari ve lüks araçları etkilediğini anlatan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü: “Onun için otomotiv sektöründeki daralmanın boyutu nedir? Buna bakmamız gerekiyor. Bu daralmanın nedeni vergi artışları mıdır, özellikle hafif ticari araçlar için, yoksa dünya pazarındaki global daralmanın bir yansıması mıdır? Bunları birlikte değerlendirmemiz lazım. Bunun da konjonktürel ve önümüzdeki dönemi de etkileyecek boyutlarda mı olup olmadığını analiz etmemiz lazım. Bu analizler çerçevesinde bütün sektörlere dönük kararlar alınabilir, gözden geçirilebilir. Onun için bugün itibarıyla otomotiv sektörü açısından endişe edecek gelişme olduğunu düşünmüyorum. Endişe verici bir gelişme olursa hem para politikaları açısından, hem mali politikaları açısından hem de yeni destek argümanlarının geliştirilmesi açısından harekete geçireceğimiz mekanizmalar olacaktır.
Hürriyet

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir